DünyaEkonomiGenelManşet

1.4 trilyon Euroluk lüks ürün pazarı

Dünya ekonomisi kötüye giderken lüks ürünlerin tüketimi artıyor

PAZAR 2022’DE %21 BÜYÜDÜ

Bütün dünya enflasyonun yıkıcı etkilerine karşı mücadele etmeye çalışırken daha da pahalılaşan lüks ürünlerin tüketimi altın günlerini yaşıyor. Dünyanın önde gelen danışmanlık firmalarından Bain & Co ve İtalyan lüks markalar temsilcisi Altagamma ortaklığında yapılan bir çalışmaya göre küresel lüks ürün pazarı 2022 yılında, son derece belirsiz ekonomik koşullara rağmen geçen yıla kıyasla %21 büyüdü. Rapor, lüks ürün pazarının 2022 sonunda 1,4 trilyon Euro’ya ulaşmasına ve 2030 yılına kadar büyümesini öngörüyor.

IMF DÜNYA EKONOMİSİNDEN ENDİŞELİ

Dünya çapında yükselen enflasyon ve hayat pahalılığı birçok ülkede insanları etkilemeye devam ediyor, uzmanlar ekonomik eşitsizliğin giderek arttığını söylüyor. Uluslararası Para Fonu (IMF), Ekim ayında yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda küresel ekonomideki zorluklarda “henüz en kötünün yaşanmadığını” ve birçok kişi için “2023 yılının durgunluk gibi hissedileceğini” kaydetmişti. Bu gerçeklere rağmen, lüks ürünler pazarındaki büyümenin nereden kaynaklandığı da merak ediliyor.

Z VE ALFA KUŞAĞININ KATKISI

Raporda kayda değer bir diğer tespit ise Z ve Alfa kuşaklarının lüks ürün tüketimine yapacağı katkıya yönelik… Buna göre bu kuşakların 2030 yılına kadar önceki nesillere kıyasla üç kat fazla lüks tüketime kayacağı ve pazarın üçte birini oluşturacağı öngörülüyor. Analistler, bu kuşaktakilerin bir önceki Y kuşağına kıyasla lüks ürün tüketimine ortalama 3-5 yıl erken başladığını aktararak bu eğilimin devam edeceğini tahmin ediyor. Lüks ürün: Arzu yaratan, statü kazandıran ve bu statü sayesinde belli bir toplulukla özdeşleşme isteği uyandıran ürünler olarak nitelendiriliyor.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı