GenelKıbrısManşet

100 mahkûm için kapı aralandı!

Şartlı Tahliye Tüzüğü kapsamında başvuru yapan mahkûmlarda “özgürlük” umudu

DEVRİM DEMİR

Şartlı Tahliye Tüzüğü kapsamında başvuru yapan mahkûmlarda “özgürlük” umudu

100’ÜN ÜSTÜNDE BAŞVURU

Bakanlar Kurulu’nun yaptığı değişiklikle 14 Ağustos tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “yeni” Şartlı Tahliye Tüzüğü, birçok mahkum için özgürlük umudu oldu. Bakanların tüzükte yaptığı değişikliğe göre, “Hükümlüler, mahkeme tarafından verilen hapislik cezasının 3’te 1’ini (1/3) tamamladıktan sonra Şartlı Tahliye Kurulu’nda durumunun görüşülmesi için başvuru hakkı kazanıyor. 11 Kasım 2024 tarihine kadar devam edecek olan 90 gün süreli bu tüzük kapsamında şartlı tahliye için 100’ün üstünde mahkûmun başvurduğu öğrenildi

BENGİHAN: MAĞDUR OLAN KESİMLER VAR

GIYNIK Gazetesine konuşan KTAMS Başkanı Güven Bengihan, son 5 yılda 6 kez değiştirilen Şartlı Tahliye Tüzüğü’nü eleştirdi. Bakanlar Kurulu tarafından geçtiğimiz hafta yürürlüğe giren tüzükle ilgili bir gerekçe gösterilmediğini ifade eden Bengihan, “Mağdur olan birçok kesim durumdan rahatsız” dedi. Şartlı Tahliye Tüzüğü’nü siyasi kesimlerin ‘menfaat’ için kullandığına değinen Bengihan, “Polis ve Savcılık dışında siyasi atamalar şartlı tahliyeye katılıp mahkeme kararlarını bozuyorlar” şeklinde konuştu.

KURUL AYDA 3 KEZ TOPLANMAYI HEDEFLİYOR

Şartlı Tahliye Kurulu, her ayın ilk haftası bir veya iki kez toplanırken, bu sürecin değerlendirilmesi adına üç kez toplanmayı hedefliyor. Kurul, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Başkanlığında, Cezaevi Danışma Kurulu Başkanı veya Cezaevi Danışma Kurulu’nun görevlendireceği bir üye, Polis Genel Müdürü 1. veya 2. Yardımcısı, Merkezi Cezaevi Müdürü veya Muavini, Başsavcılıktan bir savcı, Sosyal Hizmetler müdürü veya yardımcısı ile Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi olmak üzere 7 kişiden oluşmakta.

CEZAEVİ NÜFUSU BİNİ AŞTI

2009 yılından bu yana uygulanan Şartlı Tahliye Tüzüğü, cezaevinin sadece yükünü azaltırken, tahliye olan mahkûmun yeri hemen doluyor. Yeni Merkezi Cezaevi, yüzlerce mahkûm ve tutukluya daha uygar şartlarda barındırmayı amaçlayarak hizmete açıldı fakat ülkede artan suç oranı nedeniyle kapasite yine yetersiz kaldı. Merkezi Cezaevi’nde mahkûm ve tutuklu sayısı bini geçti. Kapasitesinin çok üstüne çıkan yeni cezaevi suçlu sayısını kaldıramayacak duruma geldi.

Diğer Haberler