KıbrısManşetToplum

136 bin 495 kişiye 350 polis

‘Suç’ merkezine dönüşen Girne’nin kontrolsüz şekilde artan nüfusu dudak uçuklatırken, nüfusa oranla yetersiz polis sayısı endişe yarattı

‘Suç’ merkezine dönüşen Girne’nin kontrolsüz şekilde artan nüfusu dudak uçuklatırken, nüfusa oranla yetersiz polis sayısı endişe yarattı.


DEVRİM DEMİR


GİRNE’DE ‘ASAYİŞ SORUNU’ VAR
Girne Belediyesi sınırları içerisinde son yıllarda artan yoğun yapılaşma ve kontrolsüz nüfus artışı nedeniyle, personel sayısı yetersiz kalan Girne Polis Müdürlüğü, eksik personel sayısına rağmen özveriyle suçla mücadele etmeye çalışıyor. Girne Polis Müdürü Gökay Karagil, Girne Ağır Ceza Mahkemesi Adli Yıl Kapanış oturumunda, Girne’nin güncel nüfusuna dikkat çekti. 1 Ocak ile 8 Ağustos 2023 tarihleri arasında Girne’de 572 ‘kabahat’ suçu işlendiğine değinen Karagil, ‘izinsiz ikamet’ suçunun en yaygın suçlar arasında olduğuna vurgu yaptı. Girne Polis Müdürlüğü, personel eksikliğine rağmen, uyumayan şehir Girne’ye en iyi hizmeti sunmak için çalışıyor. Girne’nin katlanarak artan nüfusuna yetişmek neredeyse imkânsız hale gelirken, Girne Polis Müdürlüğü hareketin hiç bitmediği şehirde, çoğu zaman imkânsızlıklar ve eksiklikler nedeniyle suçla mücadele ve suçun önlenmesinde yetersiz kalıyor.

67 BİN 332’Sİ YABANCI
Girne’nin genel nüfusu 2011 yılı nüfus sayımına göre şu an 136 bin 495 ve bunların 67 bin 332’si ‘yabancı’ uyruklu kişilerden oluşmakta. Girneliler artan nüfusla beraber, trafikten ve inşaatlar nedeniyle betonlaşan şehirden şikâyetçi. Okul dönemleri ve yaz aylarında bu rakam iki katına çıkarken, yetersiz personel ile binlerce kişiye en iyi hizmeti sunmaya çalışan Girne Polis Müdürlüğü ekipleri, artan nüfusa karşılık veremiyor.  Hareketin hiç bitmediği, nüfusun katlanarak hızla arttığı Girne ve civarındaki 180’e yakın otel ve pansiyon, 22 kumarhane, 11 bet ofisi, 6 gece kulübünün tüm kontrolleri Girne Polis Müdürlüğü tarafından yapılıyor.

10’U ÖLÜMLÜ 759 TRAFİK KAZASI
Alt yapı anlamında da yetersiz kalan şehirlerden biri olan Girne’de trafik en büyük sorunların başında. Girne Polis Müdürlüğü bünyesinde, itfaiye ve Sivil Hizmet Görevlileri ile birlikte toplam ‘350’ polisin görev yaptığını ifade eden Gökay Karagil, 1 Ocak ile 8 Ağustos tarihleri arasında Girne ve bölgesinde 759 trafik kazası meydana geldiğini söyledi. Girne ve civarında meydana gelen 759 trafik kazasında 10 kişi yaşamını kaybederken, 83 kişi yaralandı, 675 araçta çeşitli hasarlar meydana geldi.

KARAGİL: İKAMET İZİNSİZ SUÇLARI ARTTI
‘İkamet izinsiz’ suçlarının önüne geçilmediği şehirlerden biri olan Girne’de eksik personel nedeniyle yeterli denetim de yapılamıyor. 1 Ocak ile 8 Ağustos tarihleri arasında Girne ve sınırlarında 572 ‘kabahat’ suçu işlenirken, Karagil, kabahat suçlarındaki en büyük artışın sebebinin ‘İzinsiz ikamet’ suçlarından kaynaklandığına vurgu yaptı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu