KıbrısManşet

15 bin TL’nin üzerinde maaş alanlardan %20 maaş kesintisi yapılacağı açıklaması ortalığı karıştırdı

Bakanlar Kurulu’nun kararnamesi hem sendikaların hem de muhalefetin çok sert eleştirisiyle karşılaştı

“MÜJDEYİ” BAŞBAKAN VERDİ… Bakanlar Kurulu, hazırlanan yeni bir kanun hükmünde kararname ile kamuda çalışan ve emekli, 15 bin TL üzeri maaş alan herkesten %20 kesinti yapacak. Başbakan Ünal Üstel tarafından yapılan açıklamaya göre, 30 Temmuz tarihinden itibaren yürürlükte olacak yeni kararnameye göre uygulama 31 Aralık 2022 sonuna kadar devam edecek. Üstel, yeni maaş politikasının geçici, bir uygulama olacağını belirterek, toplumun bütününün bu dayanışmayı göstermek için sağduyulu ve anlayışlı olmasını istedi.

 

İŞTE MAAŞ KESİNTİSİ KARARI… Kararnamede kesintilerle ilgili kısım şöyle: Aylık her türlü net maaş, 13.’cü maaş, ücret ve maaş nitelikli ödemeler ile emekli maaş tutarı 15.001 TL (On Beş bin bir Türk Lirası) ve üzerinde olan kişilerden %20 oranında kesinti yapılacak. Ancak yapılan bu kesinti sonucunda maaş tutarının 15.000 TL’nin altında gerçekleşmesi durumunda, her türlü net maaş, 13.’cü maaş, ücret ve maaş nitelikli ödemeleri ile emekli maaş tutarı 15.000TL (Beş bin Türk Lirası) olarak ödenecektir.”

 

ERHÜRMAN: KESİNTİLERLE NE YAPILACAK? CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Başbakan Üstel’in açıkladığı maaş kesintilerini eleştirirken, şu ifadeleri kullandı: “Hesap kitap nasıl yapıldı, yapılacak, teknik ayrıntıları öğrenince bunları konuşacağız elbette. Ama açıklamada yer alan ‘sadece kamu çalışanını değil, özel sektörü de düşünmek zorundayız’ kısmı önemli. Bu kesintilerin nerede kullanılacağını açıklama zamanıdır. Mesela günlerdir gündemde tuttuğumuz asgari ücret için ihtiyaçlı esnafı ve sektörleri belirleyip, istihdamı koruma adına maaş desteği verme sizin de gündeminizde mi? Yoksa ‘keselim, Maliye’de kalsın da istediğimiz gibi kullanalım’ mı hesap? Bu açıklanmadan kesinti olmaz! Bilin!”

 

ÖZERSAY: PARALARI YOK… HP Genel Başkanı Kudret Özersay maaş ödemesi için yeterli para olmadığından, kesintiye gidildiğini kaydetti. Özersay konuyla ilgili açıklamasında, “Geçen hafta HAYAT PAHALILIĞINI bir tamam verdikleri için övünmüşlerdi. Belli ki hesap tutmadı, maaş ödemesi için yeterli para yok, o nedenle bugün 15 bin TL üzeri alan kamu çalışanlarından %20 kesinti yapma kararı aldılar. Bakarsınız yarına başka bir yasa gücünde kararname, yarına Allah kerim…” ifadelerini kullandı.

 

“YÖNETEMEYEN” HÜKÜMETİN DAYATMALARI… Kamusen tarafından yapılan açıklamada hükümet emek düşmanı olarak nitelendirilerek, alınan bu kararın Anayasa Mahkemesi’ne taşınacağı belirtildi. Hazine-Sen de açıklamasında, “hükümet çalışanlarından borçlanıyor” eleştirisinde bulunarak, “hükümet çalışanlardan 18 ay geri ödemesiz borç alırken faiz ödeyecek mi?” sorusunu sordu.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu