GenelGüney KıbrısManşet

2 Federasyoncu 1 Cumhuriyetçi

Güney Kıbrıs’ta yapılacak AP seçimlerinde aday olan 3 Kıbrıslı Türk, “farklı” görüşlerde

ÖZEL HABER

Güney Kıbrıs’ta yapılacak AP seçimlerinde aday olan 3 Kıbrıslı Türk, “farklı” görüşlerde

103 BİN KIBRISLI TÜRK SEÇMEN

Avrupa Parlamentosu’nda “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni temsil edecek milletvekillerini belirlemek üzere 9 Haziran’da Güney Kıbrıs’ta yapılacak seçimde, farklı partilerden aday olan üç Kıbrıslı Türk de yarışacak. Seçimde 61’i partili, ikisi bağımsız olmak üzere toplam 63 aday yer alıyor. AP seçiminde oy kullanacak toplam seçmen sayısı 706 bin 534 olarak açıklandı. Güney Kıbrıs’ta ikamet eden 837 ve Kuzey Kıbrıs’ta ikamet eden 103 bin 269 Kıbrıslı Türk’ün de seçimlerde oy kullanabileceği kaydedildi.

NİYAZİ KIZILYÜREK

Toplamda 6 milletvekilinin belirleneceği seçim için oy kullanma hakkı olan Kıbrıslı Türkler, tüm seçmenlerin 7’de 1’ini oluşturuyor, bu da Kıbrıslı Türkler’in önemini artırıyor. Bir önceki seçimleri kazanan ve halen bu görevi yürüten Niyazi Kızılyürek yeniden aday oldu. Kızılyürek sol görüşlü AKEL’den aday.

HULUSİ KİLİM

Yarıştaki Kıbrıslı Türklerden ikincisi VOLT adayı Hulusi Kilim. VOLT, kendisini “iki toplumlu bir parti” olarak tanımlıyor. Güney Kıbrıs’ta tescilli olan VOLT’un, Kıbrıs dışında 30 Avrupa ülkesinde daha örgütlenmesi var. Hulusi Kilim, aynı zamanda VOLT Kıbrıs’ın Genel Sekreteri olarak görev yapıyor.

OZ KARAHAN

Bir diğer Kıbrıslı Türk aday Oz Karahan. Karahan Ekologlar Hareketi listesinden aday. Ekologlar Hareketi’nde, kuruluşuna öncülük ettiği “Kıbrıslılar Birliği”ni temsilen bulunan Karahan, 2019’da yapılan AP seçimlerinde “Yasemin Hareketi” adayıydı.

ÇÖZÜM MODELLERİ FARKLI

Kıbrıs’ın kuzeyindeki temel siyasal ayrışma konularının başında gelen Kıbrıs sorunundaki görüş farklılıklarının bir benzeri de AP adayı Kıbrıslı Türkler arasında yaşanıyor. Adaylardan ikisi “federasyon” temelinde bir çözüme inanırken, biri “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne dönüşü” savunuyor. AKEL adayı Niyazi Kızılyürek ile VOLT adayı Hulusi Kilim federasyonu savunurken, Ekologlar Hareketi adayı Oz Karahan Kıbrıs Cumhuriyeti’ne dönüş yanlısı. Adayların bu görüşleri, aynı zamanda partilerinin de görüşünü yansıtıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu