24 Nisan 2004’te Kıbrıs Rumlar, BM eski Genel Sekreteri Annan’ın kendi adıyla anılan çözüm planını reddetmişti
Adada iki toplumun eşzamanlı düzenlediği ilk ve tek çözüm referandumunun üzerinden 20 yıl geçti
Papapetru: 2002-2004 yıllarında Kıbrıslı Türklerin devrimi büyük ve benzeri görülmemiş bir şeydi
ANNAN PLANI BİRLEŞTİRECEKTİ
Bugün, Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Kofi Annan’ın kendi adıyla anılan Kıbrıs Çözüm Planı’nın, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum toplumlarının oyuna sunulmasının yıldönümü. Birleşmiş Milletler planı, Kıbrıs adasının bağımsız ve federal nitelikte bir devlet (Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti) olacak şekilde birleştirilmesini öngörüyordu. 24 Nisan 2004’te adanın kuzey ve güneyinde yapılan referandumlar ile oylamaya sunulan plan, Türk tarafından %64.9 oranında “evet”, Rum tarafından ise %75.4 oranında “hayır” oyu almış ve hayat bulmamıştı. Planı reddeden Rumların kontrolündeki “Kıbrıs Cumhuriyeti” birkaç gün sonra AB üyesi olurken, Kıbrıslı Türkler bir kez daha hayal kırıklığına uğramıştı.
ELÇİLER, YÜKSEK KOMİSERLER
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), referandumun yıldönümü nedeniyle “Annan Planı Referandumu Dünden Bugüne” başlıklı panel düzenledi. “Bu Ülke Biziz, Varız, Tarih Yazarız” başlığı altında organize edilen etkinliklerin parçası olan panel önceki gece Gönyeli Concord Hotel’de yapıldı. Panele, İngiliz ve Avustralya Yüksek Komiserleri, Japonya, İtalya, İspanya, Fransa ve İrlanda Büyükelçileri, ABD Büyükelçilik Temsilcisi, BM Barış Gücü Kıbrıs Şefi, AB Destek Ofisi Başkanı, Kıbrıs’ın güneyinden siyasi partiler AKEL, DİSİ ve Volt temsilcileri de katıldı. Milletvekili Fikri Toros’un moderatörlüğünü yaptığı panelin konuşmacıları İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, politikacılar Serdar Denktaş, Andros Kiprianu ve Mihalis Papapetru oldu. Bu isimler, söz konusu dönemi “kendi açılarından” anlattı.
KIBRISLI TÜRKLERİN DEVRİMİ
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman açılış konuşmasında, doğru metodolojiyle adada bir an önce çözüme ve barışın inşa çabasına ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Panelistler içinde yer alan Rum Yönetimi eski hükümet sözcüsü Mihalis Papapetru’nun söyledikleri dikkat çekiciydi. Papapetru, 2002 yılında Kopenhag’ta “Tahsin Ertuğruloğlu’nun temsil ettiği Türk tarafının reddi sonucu Güney Kıbrıs’ın AB’ye (tek taraflı) üyelik kararının kabul edildiğini hatırlattı.
Papapetru, “O gün, ‘Kıbrıs sorununu çözemediğimiz ve ülkemin AB’ye katılacağı için üzgünüm ve hayal kırıklığı yaşıyorum. Hâlâ bölünmüş durumdayız’ demiştim, bu açıklamam nedeniyle Rum tarafında çok eleştiri aldım” derken, sözlerini “2002-2004 yıllarında Kıbrıslı Türklerin devrimi büyük ve benzeri görülmemiş bir şeydi” diyerek tamamladı. Diğer panelistlerin ise yıllardır yaptıkları değerlendirmelerin dışına çıkmadıkları dikkati çekti.