EkonomiGenelKıbrısManşetSiyaset

200’e yakın başvuru için 68 milyon sterlin ödenecek

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar başkanlığında, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun işleyişi ve son gelişmelerin ele alındığı üst düzey toplantı yapıldı. Başbakan Ünal Üstel, toplantının içeriğine yönelik gelişmeleri paylaştı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar başkanlığında, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun işleyişi ve son gelişmelerin ele alındığı üst düzey toplantı yapıldı. Başbakan Ünal Üstel, toplantının içeriğine yönelik gelişmeleri paylaştı

ÜST DÜZEY TOPLANTI

Uluslararası hukukun Kıbrıs konusunda bir iç hukuk yolu olarak tanıdığı ve kurulduğu 17 Mart 2006 tarihinden beridir faaliyetlerini yürüten Taşınmaz Mal Komisyonu’nun Başkanı Növber Ferit Veçhi, toplantıya katılan yetkililere, Komisyonun çalışmaları ve faaliyetleri hususunda güncel bilgiler verdi.

MÜRACAATLARIN ARTMASI BEKLENİYOR

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar toplantıda yaptığı konuşmada, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun önemli işlere imza attığını dile getirdi ve müracaatların hızlı bir şekilde değerlendirilip, sonuca ulaştırıldığını belirtti. 2020 yılı sonuna kadar değerlendirilen malların ödenmeye başlıyor olmasının önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, etkin bir iç hukuk yolu olan Taşınmaz Mal Komisyonu’na müracaatların artmasını beklediklerini kaydetti. Tatar, Kıbrıs konusunda ifade edilen mal mülk sorununun ancak bu yolla çözülebileceğini ifade etti.

AİHM TARAFINDAN TANINAN BİR KOMİSYON

Başbakan Üstel de Taşınmaz Mal Komisyonu’nun, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin aldığı bir karar uyarınca KKTC devleti tarafından kurulduğunu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından tanınan bir komisyon olduğunu hatırlattı. O günden bugüne TMK’nın, mülk sahiplerinin taleplerini yerine getiren bir iç hukuk yolu olarak çalıştığını dile getiren Başbakan Üstel, son yıllarda TMK’ya yönelik de ciddi eleştiriler olduğuna değindi. Bu çerçevede oluşturdukları özel fonlara dikkat çeken Başbakan Üstel, yabancıların mülk alımında yüzde 6 fon koyarak, bunun yüzde 3’ünün Sosyal Konut Fonuna, yüzde 3’ünün ise Taşınmaz Mal Komisyonu’na aktarıldığını ve biriktirildiğini kaydetti. Üstel, bu uygulama ile Taşınmaz Mal Fonu ve Sosyal Konut Fonunda yaklaşık 6’şar Milyon para biriktirildiğini dile getirdi.

TAZMİNATLAR ÖDENMEYE BAŞLADI

Başbakan Üstel, hükümetin oluşturduğu fonlar ve Merkez Bankası ile yapılan bir çalışmayla, Taşınmaz Mal Komisyonu tarafından 2020 yılı sonuna kadar tazminat kararıyla neticelendirilmiş ve ihtilaf içermeyen toplam 200’e yakın başvuru için yaklaşık 68 milyon sterlin ödeneceğini açıkladı. Söz konusu tazminat bedellerinin ödenmeye başladığını ve tamamının 2-3 ay içerisinde ödeneceğini belirten Başbakan Üstel, “Taşınmaz Mal Komisyonu’nun, uluslararası hukuk kriterleri çerçevesinde, etkin bir iç hukuk yolu olarak çalıştırılması konusunda kararlı duruşumuzu sergilemeye devam edeceğiz” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu