GenelKıbrısManşetSiyasetToplumTürkiyeYaşam

2021 nasıl geçti? Hoşgeldin 2022!

2021 yılı özelde KKTC halkı için, genelde ise tüm dünya için çok kötü bir yıldı. Yeni bir yılın başlangıcında en büyük dileğimiz 2021’deki olumsuzlukların sona ermesi.

*KKTC’de 2021 yılı da Covid-19 pandemisinin gölgesinde geçti. 1 Ocak’tan bugüne 132 kişi hayatını kaybederken, 30 Aralık 2021 itibarıyla toplam can kaybı 139’A; vaka sayısı da 35 bin 317’ye yükseldi.

*Covid-19 salgınının yol açtığı ekonomik sıkıntılar, tüm dünyada olduğu gibi KKTC’de de ağır hissedildi. Özellikle yılın son döneminde TL’deki aşırı değer kaybı ve dövizdeki yükseliş, her türlü ürünün zamlanmasına yol açarak hayatı zorlaştırdı.

*KKTC, 2021 yılının ilk günlerine artan koronavirüs vakalarının etkisinde girdi. Vaka sayılarındaki artış nedeniyle Ocak sonundan Şubat ortasına kadar sokağa çıkma yasağı ve ikinci kapanma dönemi yaşandı.

*KKTC’de 2021 yılında toplam 2 bin 760 trafik kazası meydana geldi. 33 ölümlü kazada, 33 kişi hayatını kaybetti.

*Ülkede, 4 adam öldürme, 4 katle teşebbüs, 14 soygun ve 72 ağır yaralama olayı meydana gelirken, toplamda 94 suç işlendi.

*Geçitkale’de yaşanan aile faciası tüm ülkeyi yasa boğdu. Aynı aileden anne, baba ve çocuk evlerinde tabanca ile vurularak, hayatlarını kaybetti.

*Anayasa Mahkemesi’nin hafızlık kursu açılmasıyla ilgili kararı tartışmalara neden oldu. Kıbrıs Türk Barolar Birliği Konseyi ve mahalli barolar, “Yargı Bağımsızlığına Sahip Çıkıyoruz” eylemi düzenledi.

*Koronavirüs önlemleri çerçevesinde Kıbrıs’ta iki kesim arasında bir yılı aşkın süre, bazıları tamamen kapalı olan, bazılarında da sınırlı geçişlere açık olan 9 sınır kapısı yeniden geçişlere açıldı.

Suriye kaynaklı petrol sızıntısı KKTC’yi de tehdit etti. Başbakanlık’ta Kriz Masası kuruldu, İnsansız Hava Araçları’nın (İHA) görüntüleri ile gelen tüm ihbar noktalarında taramalar yapıldı.

*Kıbrıs Türk Toplu Taşımacılar Birliği Lefkoşa’da araçlı eylem düzenledi. Başbakanlık önünde devam eylem, 12’nci gününde uzlaşıya varılmasıyla sona erdi

*Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, sektördeki sıkıntılara yönelik hükümete ilettikleri 6 maddelik taleplerinin karşılanmadığı gerekçesiyle 31 Mayıs’ta Lefkoşa’da 5 gün süren araçlı eylem yaptı.

*Yiğitler köyünde eski kerpiçten inşa edilmiş iki katlı ev çöktü, bir kişi hayatını kaybetti, iki kişi yaralandı.

* 8 yaşındaki Covid-19 hastası Meryem Ceren Kırma’nın ölümü “KKTC’de Covid-19 kaynaklı en genç ölüm” olarak kayıtlara geçti.

*Birçok ülkede kısa sürede baskın hale gelen Covid-19 Omicron varyantı, 21 Aralık’ta Kuzey Kıbrıs’ta da 2 kişide tespit edildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu