DünyaKültür SanatManşetToplumYaşam

2021 Nobel Barış Ödülü sahipleri Maria Ressa ve Dmitry Muratov

Nobel Barış Ödülü, Filipinler ve Rusya'da ifade özgürlüğü için mücadele eden gazeteciler Maria Ressa ve Dmitry Muratov'a verildi.

Filipinli gazeteci Maria Ressa ve Rus gazeteci Dmitry Muratov, 2021 Nobel Barış Ödülü’nün sahibi oldu.

Gazetecilerin, kendi ülkelerinde “ifade özgürlüğü için gösterdikleri mücadeleden” ötürü ödüle layık görüldükleri açıklandı.

Nobel Ödülü Twitter hesabından yapılan duyuruda, “Norveç Nobel Komitesi, 2021 Nobel Barış Ödülü’nü, demokrasi ve kalıcı barışın ön koşulu olan ifade özgürlüğünü koruma çabalarından dolayı Maria Ressa ve Dmitry Muratov’a vermeye karar verdi” ifadelerine yer verildi.

FİLİPİNLİ GAZETECİ RESSA KİMDİR?

Filipinli ilk Nobel ödülü sahibi gazeteci Maria Angelita Ressa  2 Ekim 1963 doğumlu. Daha önce yaklaşık yirmi yılını Güneydoğu Asya’da CNN için baş araştırmacı muhabir olarak çalışarak geçirmişti .

Ressa, 2021 Nobel Barış Ödülü’nü Dmitry Muratov ile birlikte aldı.

RUS GAZETECİ MURATOV KİMDİR?

Dmitry Muratov, 30 Ekim 1961’de Samara olarak adlandırılan Kuibyshev’de doğdu . Rus Novaya Gazeta gazetesinin genel yayın yönetmenidir. 1995-2017 yılları arasında gazetenin editörlüğünü yaptı. Maria Ressa ile birlikte 2021 Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü.

RUS MUHALİF SİYASETÇİ VE DSÖ ÇEVRE AKTİVİSTİ DE ADAYLAR ARASINDAYDI

Ödül Komitesi’nin Başkanı Berit Reiss-Andersen ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Ressa ve Muratov’un demokrasinin ve basın özgürlüğünün giderek daha elverişsiz koşullarla karşı karşıya kaldığı bir dünyada bu ideali savunan tüm gazetecilerin temsilcileri” olduklarını söyledi.

Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalny, Dünya Sağlık Örgütü ve Çevre Aktivisti Greta Thunberg, bu yılki Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilenler arasında yer alıyordu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu