KıbrısManşet

2022 Ekonomide “çöküş yılı” oldu

TL’nin tekrar tekrar çöktüğü, enflasyonun uçtuğu, yoksulluğu iyice hissedildiği bir yılı geride bıraktık

Vatandaşlar yetkililerin “ülkeye ucuzluk gelecek” sözlerini “2022 yılının yalanı” olarak seçti

2023’ten de umutsuz olan ekonomistler, “Etkili önlemler alınmazsa ekonomik kriz derinleşir” diyor

 

TARİHİN EN KÖTÜ YILLARINDAN BİRİ…

KKTC ekonomik açıdan tarihinin en kötü yıllarından birini geçirdi. Her ne kadar da gerek Cumhurbaşkanı Ersin Tatar gerek Başbakan Ünal Üstel gerekse UBP-DP-YDP hükümet üçlüsünün küçük ortakları, “ekonomik açıdan başarılı(!) bir yıl” geçirdiğimizi söylese de açıklanan “çok az sayıdaki resmi rakamlar” dahi tam tersine işaret ediyor. Türk Lirası’nın tekrar tekrar çöktüğü, pahalılığın her geçen gün daha da arttığı, dar ve sabit gelirlilerin yoksulluğu iyice hissettiği, zenginin daha da zenginleştiği yılı yorumlayan bazı ekonomistler, “2022’nin ekonomi açısından tam bir kayıp yıl olduğu” konusunda hem fikir.

 

YILIN YALANI: UCUZLUK GELECEK…

TİKEN’in kardeş kuruluşu GIYNIK Gazetesi’nin yaptığı röportajlarda vatandaşlar; iktidar mensuplarının koro halinde dile getirdiği “ülkeye ucuzluk gelecek” sözlerini “2022 yılının yalanı” olarak seçerken, 2023 yılından pek de fazla ümit beklemiyor. Ekonomistler de vatandaşla hem fikir. Yeni yılda Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağını hatırlatan ekonomistler, sürecin nasıl çalışacağının kestiremediklerini söylüyor. Ancak, ekonomik açıdan ne Türkiye ne de KKTC için parlak bir yıl olmayacağını vurguluyor.

 

ENFLASYON KIRDI GEÇTİ…

KKTC 2022’de 1995’ten beri en yüksek yıllık enflasyon oranlarını gördü. İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Kasım ayı sonu itibarıyla yıllık enflasyon %114.35 oranıyla geçen yılın aynı dönemine kıyasla neredeyse beş kat daha fazla. Asgari ücretin net 8 bin 600 TL olduğu ülkede açlık sınırı 11 bin 153 TL’ye yükselirken, gıda fiyatlarının bir yılda %130 oranında artması dikkati çekti. Ülke, 1978 yılından beri en yüksek “ikinci” enflasyon rakamlarına ulaşırken, vatandaş iğneden-ipliğe her türlü mal ve hizmetin astronomik oranda zamlanmasını çaresizce seyrediyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu