DünyaGenelManşetYaşam

2023 dünyanın en sıcak yılı mı olacak?

Meteorolojik kayıtların tutulmaya başlanmasından bu yana yaşanan en sıcak yıl 2016 olarak kayıtlara geçti ancak 2023’ün bu rekoru kırabileceği olasılığı dile getirilmeye başlandı.

El Nino hava olaylarının başlamasıyla birlikte hem Haziran ayı boyunca hem de Temmuz başında küresel sıcaklık ortalamalarında yükselişler gerçekleşti. Peki 7 yıl öncesinin rekoru kırılıp 2023 en sıcak yıl mı olacak? İşte bilim insanlarının uyarıları.

“Korkutucu” ve “sıra dışı”
Bu iki kelime, bilim insanlarının küresel sıcaklıktaki artışları tanımlarken kullandıkları arasında.

Soğutucu etkisi olan La Nina’nın sona ermesi ve gezegenin ısınmasına yol açan El Nino hava olayının başlaması ile de söz konusu uyarılarda artış olduğu gözlemlenebiliyor. Zira, yeni rekor beklentileri de yükselişte…

Dünya genelinde en sıcak yıl olarak kayıtlara geçen 2016 yılının rekorunun bu yıl yenilenebilme olasılığı konuşuluyor. 7 yıl önceki rekorda da El Nino hava olayı etkiliydi.

ABD merkezli iklim bilimi ve analizi kuruluşu Berkeley Earth, Mayıs ayında 2023’ün kaydedilen en sıcak yıl olma ihtimalini yüzde 54 olarak belirlemişti. Kurumdan Robert Rohde adlı bilim insanı ise dünya genelinde şimdiye kadarki en sıcak haziran ayının yaşanmasıyla birlikte bu ihtimalin arttığını söylüyor. 2023 Haziran ayı önceki rekor olan Haziran 2019’u büyük farkla aşarak en sıcak Haziran olarak kayda geçti.

Dünyada ortalama hava sıcaklıkları Temmuz ayında da benzer rekorlara imza attı.

2023’ün en sıcak yıl olacağına dair henüz bir kesin durum söz konusu yok ancak bu potansiyeli barındırdığı görüşü yaygın. Öte yandan bilim insanları, aşırı sıcakların insanlar üzerinde yarattığı etkilere de dikkat çekiyor. Sıcak hava dalgaları, seller ve kuraklıkların çok daha sık, şiddetli ve uzun süreli hale gelmesi başlıca endişeler arasında.

Grantham İklim Değişikliği ve Çevre Araştırma Enstitüsü’nden Friederike Otto, bu durumun insanların ve ekosistemlerin ölümüne işaret ettiğine, tarım arazilerinin kullanılamaz hale geleceğini gösterdiğine vurgu yaptı.

Bu yılın Mart ve Haziran ayları arasında Meksika’da aşırı sıcaklardan 112 kişi hayatını kaybetti. Bilim insanları fosil yakıt kullanımı, iklim değişikliği ve küresel ısınma konusunda yıllardır uyarılarda bulunuyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu