KıbrısManşetToplum

2023 Kıbrıs Barış Ödülleri töreni yapıldı

Kıbrıs Barış Konseyi (KBK) tarafından verilen 2023 Kıbrıs Barış Ödülleri töreni 14 Şubat 2024 Çarşamba akşamı Lefkoşa'daki POED etkinlik salonunda çok duygusal bir atmosferde gerçekleşti

Kıbrıs Barış Konseyi (KBK) tarafından verilen 2023 Kıbrıs Barış Ödülleri töreni 14 Şubat 2024 Çarşamba akşamı Lefkoşa’daki POED etkinlik salonunda çok duygusal bir atmosferde gerçekleşti.

Bu yılki Barış Ödülleri’ne öğretmen ve politikacı DONİS HRİSTOFİNİS, müteveffa gazeteci PANAYOTİS PASHALİS ve iki toplumlu “TOGETHER WE CAN/ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ/BİRLİKTE BAŞARABİLİRİZ” örgütü layık görüldü. Etkinlik çerçevesinde ödül olarak kendilerine heykeltıraş Fotos Dimitriu’nun eserleri sunulanların ödüllendirilmelerinin gerekçeleri Kıbrıs Barış Konseyi Sekreterya üyeleri tarafından okundu.

Kıbrıs Barış Konseyi Başkanı Tasos Kosteas yaptığı konuşmada, Kıbrıs’ta ve yurt dışında toplumlararası anlaşmanın uzak, güvensizlik ve belirsizlikle dolu göründüğü bu dönemde, barış hareketleri bu hedefi öne çıkarmada güçlü bir sosyal ve siyasal eylem kürsüsü olmaya devam ettiğini belirtti.

Etkinliğe katılarak AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu adına konuşan AKEL Meclis Grubu Sözcüsü Yorgos Lukaidis halkın iyiliği için özveriyle çalışan kişilerin ödüllendirilmesinin önemini vurguladı.

Etkinlik “KALESMA” vokal grubunun sunduğu sanat programıyla tamamlandı.

2023 Kıbrıs Barış Ödülleri’ne layık görülenler hakkında birkaç söz:

DONİS HRİSTOFİNİS on yıl boyunca özellikle başarılı ve takdire şayan bir şekilde Kıbrıs eğitimine hizmet etti. Çocuklara olan sevgisi, öğreticiliği, sürekli gülümseyen yüzü ve sıcakkanlılığı onu öğrenciler tarafından sevilen bir öğretmen yapan unsurlardı. Daha sonra siyasete ve daha geniş toplumsal faaliyetlere yöneldi ve Sol gençlik hareketinin temel dayanaklarından biri oldu. Barış hareketine, AKEL’e, Sol’a, genç nesillere ve emekçilere özveri ve fedakarlıkla hizmet etti. Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak bilgilendirme ve dayanışma O’nun kadar mücadele edenlerin sayısı oldukça azdır. Donis yıllarca Kıbrıs Solu’nun yurt dışındaki çehresi oldu ve her yerde sıcak bir şekilde karşılandı. Kıbrıs Barış Konseyi Genel Sekreteri olarak karşılıklı saygı ve güvene dayalı ilişkileri güçlendirdi ve Kıbrıs’ın ve bölgemizin tüm halklar için bir barış köprüsü haline gelmesini vizyon edindi.

PANAYOTİS PASHALİS Kıbrıs’ın en önemli gazetecilerinden biriydi. Siyasi röportaj ve özellikle Filistin sorunuyla ilgili uluslararası haberleriyle, yayınladığı pek çok özel haberle ön plana çıkıyordu. “Haravgi” gazetesinde çalıştı ve Doğu Alman televizyonunun muhabirliğini yaptı. 1978’de İsrail makamları tarafından tutuklandı ve uydurma delillere dayanılarak beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu, Filistin’in haklı davasına destek veren herkesi susturma hedefiyle yapılan bir kovuşturma, siyasi bir zulümdü. 1998 yılında İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından ülkeyi ziyarete davet edildi. Bu, maruz kaldığı otoriter muamele için söylenmesi gereken özrü içermeksizin yapılan bir itiraftı. Panayotis Pashalis’in fikirleri ve çalışmaları her zaman olduğu gibi bugün de güncelliğini sürdürmektedir.

İki toplumlu bir sivil toplum girişimi olan “TOGETHER WE CAN/ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ/BİRLİKTE BAŞARABİLİRİZ” Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk kayıp kişilerin ve savaş mağdurlarının yakınlarından oluşuyor. Örgütün amacı sadece kendi kayıp insanlarının akıbetinin tespit edilmesi için ortak eylemler gerçekleştirmek değil, aynı zamanda ortaya çıkan büyük sorunların çözümü yönünde destek de sağlamaktır. Ülkemizin büyük ve küçük sorunlarını çözme çabası gibi acılarımız da ortaktır. İki toplumlu “Together We Can/Μαζί Μπορούμε/Birlikte Başarabiliriz” ekibi dikenli tellerin aşılamaz göründüğü durumlarda bile yollar açıyor. Geçmişin açık yaralarının iyileştirilmesi için yıllardır sunduğu önemli hizmetlerle “Birlikte Başarabiliriz” şiddetin, kendinden farklı olana düşmanlığın ve şovenizmin olmayacağı barış ve refah içerisindeki bir ülkede barış tohumlarının meyve vermesi için çok değerli katkılarda bulunmaktadır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu