KıbrısManşetSiyaset

2023 sonrası yeni Kıbrıs politikası

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin uluslararası kimliği güçlü bir pozisyona taşınırken, Kıbrıslı Türklerin görünmez kimliği daha da derinleşiyor

Belli bir maksada hizmet eden ve fakat sürece baktığım zaman Kıbrıslı Türklere fayda sağlamayan politikalar devam ededursun, Kıbrıs Cumhuriyetinin NATO üyeliği sıkça dillendirilmeye başlandı. Bu da aslında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin NATO içinde yer alması olasılığını güçlendiriyor.

DolayısıylaDolayısıyla Kıbrıs Cumhuriyeti’nin uluslararası kimliği güçlü bir pozisyona taşınırken, Kıbrıslı Türklerin görünmez kimliği daha da derinleşiyor.

Öyle anlaşılıyor ki Kuzey Kıbrıs  kendine münhasır sığ gündemi ile oradan oraya savrulurken, dünyadaki gelişmelerden bile kopmuş durumda. Ha derseniz ki nereye varacak bu işin sonu… Çok net belirteyim, dünyadan izole bir Kuzey Kıbrıs hedefine tam anlamıyla  ulaşıldığında çözümden ve tabiatıyla barıştan da olabildiğince uzaklaşılacak.. Bu duruma gelinmesinde elbette Güney Kıbrıs’ın bilinçli politikalarının da payı çok büyüktür. Lakin bugün Türkiye destekli, hatta Türkiye eli ile gündeme getirilen iki devletçilik politikası Güney Kıbrıs yönetiminin değirmenine su taşıdığı gerçeğini görmezden gelirsek bugün geldiğimiz noktayı doğru tahlil edemeyiz.

Dolayısıyla Kıbrıs’ta taraflar arası çözümsüzlüğün getirdiği  ayrılığın sadece siyasi derinliğini değil, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda da  iki toplum arasında yaşanan gözle görülür farklılığı da doğru okumak gerekiyor..

Açıkçası Türkiye gibi asırlık dış siyasi tecrübesi bulunan bir ülkenin yöneticilerinin bunların farkında olmadığını düşünmüyorum. Belli ki Türkiye iktidarı  2023 seçimlerine endeksli bir Kıbrıs politikası benimsedi. Bunu anlayabiliyoruz.. Yoksa bunca yıllık dış politika  tecrübesi  içinde Türkiye Kıbrıs’ta iki ayrı devlet modelinin hayat bulamayacağını gayet iyi biliyor.  Ve fakat 2023 seçimleri düşünülerek bunu iç politika alanında elinde malzeme olarak tutmayı tercih ediyor zira Kıbrıs konusu Türkiye kamuoyunda her daim prim yapan bir mevzudur.

Lakin bugün Türkiye’nin gündeme taşıdığı Kıbrıs politikasının sürdürülebilir olmadığı çok açıktır ve Türkiye de bunun idraki içindedir.. O halde 2023 seçimlerinin akabinde Türkiye’nin yeni bir Kıbrıs politikası ile karşı karşıya kalma olasılığımız oldukça yüksek..

Diğer Haberler

Başa dön tuşu