EkonomiKıbrısManşetSiyasetToplum

2024 bütçesi 78,7 milyar TL

Maliye Bakanı Berova dün BRT’de yaptığı açıklamada “2024 Mali Yılı Merkezi Devlet Bütçesi”ni anlattı:

Maliye Bakanı Berova dün BRT’de yaptığı açıklamada “2024 Mali Yılı Merkezi Devlet Bütçesi”ni anlattı:

 6,7 MİLYARLIK AÇIK
KKTC’nin 2024 bütçesinin boyutu belli oldu. Maliye Bakanı Berova yaptığı açıklamada, ilk kez Merkezi Devlet Bütçesi olarak isimlendirilen bütçenin 78,7 milyar civarında olduğunu söyledi. Berova, dün BRT’deki 14. Saat programına katılarak “2024 Mali Yılı KKTC Merkez Devlet Bütçesini” açıkladı. Berova, Bakanlar Kurulu’ndan dün onaylanarak Meclis’e gönderilen bütçede 78 milyar 712 milyon TL gider, 71 milyar 932 milyon TL gelir ve 6 milyar 780 milyon TL bütçe açığı öngörüldüğünü söyledi. 2024 bütçesinin 41/2019 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasasına göre yapıldığına işaret eden Berova, bütçenin Meclis’e ilk kez “Merkezi Devlet Bütçesi” olarak sunulduğunu anlattı.

AÇIK İÇİN GELİRLER ARTIRILACAK
Bakan Berova, genel bütçedeki 6,7 milyarlık açığın kapatılmasına yönelik atılacak adımları da değinirken, “Öncelikle çok sıkı bütçe disiplini olması gerekiyor. Ve gelir artırıcı önlemler konusunda da hamle yapmamız gerekiyor. Vergi ödemelerinde doğru otomasyon ile doğru takip sistemi oluşturacağız. Yine Ticaret Dairesi ile Çalışma Bakanlığı’nın partallarının da Vergi Dairesi ile karşılıklı olarak görülebilmesi için sistemler hazırlanması sonrası daha sağlıklı bir çalışma ortamının sağlanmasını hedefliyoruz” dedi. Berova yaşanan bazı aksaklıklar nedeniyle, DAÜ ve TÜK’ün 2024 bütçesi içerisinde rakamsal olarak yer alamadığını, isim olarak kaldığını belirtti.

“TC’DEN 14 MİLYAR TL”
Özdemir Berova bir soru üzerine, gelecek yıl “TC’den KKTC’ye Hibeler ve Krediler” başlığı altında aktarılacak rakamın toplam 14 milyar TL olduğunu açıkladı. Berova, “Anavatanımızın bize verdiği katkı da çok önemli. Yaklaşık 5 milyar TL kredi yardımı öngörüldü. Bütçemizde 9 milyar TL de hibe olarak gelecek. Bu da büyük yatırımlarımızı örneğin Çevre yolunun ve diğer ilgili hususların önümüzdeki yıl bitirilmesi konusunda oldukça önemli adımlar atılacağının göstergesi” dedi. Berova ayrıca, 2024 bütçesinde en öncelikli alanların sağlık ve eğitim olacağını da sözlerine ekledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu