GenelGüney KıbrısManşet

2024 bütçesinde silahlanma için 900 milyon Euro’luk gizli ödenek ayrıldı

Rum Savunma Bakanlığı ile Millî Muhafız Ordusu (RMMO) Komutanlığının, tank ve hava savunma sistemini güçlendirecek ek bir sistemden oluşan iki kritik silah alım programı yürüttüğü haber verildi.

Rum Savunma Bakanlığı ile Millî Muhafız Ordusu (RMMO) Komutanlığının, tank ve hava savunma sistemini güçlendirecek ek bir sistemden oluşan iki kritik silah alım programı yürüttüğü haber verildi.

Haftalık Kathimerini “Millî Muhafız Ordusu’nun T-80U Dönemi Bitti… İsrail Merkava ve Barak MX Hava Savunma Sistemi Alımı İçin Anlaşma Yakın” başlıklı haberinde, Hristodulidis hükümetinin 2024 yılı bütçesinin “görünmez tarafında” silahlanma için ödenek ayırdığını yazdı. 900 milyon Euro dolayındaki bu ödenekte, Mari’deki “Evangelos Florakis Deniz Üssü”nün iyileştirilmesi için de harcama öngörüldüğü kaydedildi.

Rum yönetiminin tank satın alımı için diğer seçenekler yanında öncelikli olarak, sahada denenmiş ve kendini ispat etmiş Merkava tankları için İsrail’e yöneldiğini belirten gazeteye göre, RMMO’dan yetkililer İsrail’i ziyaret ederek, Merkava’ların kabiliyetlerini yakından gördü. İsrail Merkava’ları teslim etme zamanını daraltma imkânı da sunuyor ki bunun, RMMO için önemli bir unsur olduğu vurgulanıyor.

Gazete askerî kaynaklardan edindiği bilgilere dayanarak İsraillilerin RMMO’nun tank ihtiyacını ordu depolarında bulunan Merkava 2 veya 3’lerle karşılama niyetinde olduğunu, satın alım sürecinin ön hazırlık aşamasının tamamlandığını ve geriye sadece, açık deniz karakol gemisi “Amiral A. Yoannidis”in alımında olduğu gibi hükümetler arası anlaşma imzalanması kaldığını belirtti.

İsrail’in, Gazze Şeridi’ne saldırılarının devam ettiği bu dönemde RMMO’ya vermeyi planladığı tankları kendisinin kullanması gerekebileceği, böyle bir durumda Rum Savunma Bakanlığı’nın seçenekleri arasında Avrupa silah sanayiine yöneleceği kaydedildi.

Alman Leopard tanklarına ilgisi devam eden Rum yönetiminin, daha önce giriştiği Leopard satın alım girişiminin başarısız olmasının Rum yönetiminden kaynaklanmadığı kaydedilen haberde, Doğu Akdeniz’de değişen konjonktür nedeniyle Almanya’nın, Yunan ordusuna verdiği Leopard’ların bir bölümünü RMMO’ya verme senaryosunu yeniden canlandırabileceği belirtildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu