EkonomiGenelManşetTürkiye

2024 yılı da çok sıkıntılı geçecek

TC Merkez enflasyon beklentisini yine yükseltti. Parasal sıkılaştırmaya devam edilecek. KKTC de etkilenecek

TC Merkez enflasyon beklentisini yine yükseltti. Parasal sıkılaştırmaya devam edilecek. KKTC de etkilenecek

ENFLASYON %65’E ÇIKACAK

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı için enflasyon beklentisini yükseltti. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan dün “Enflasyon Raporu 2023-IV” sunumunu gerçekleştirdi. Erkan, enflasyonun 2023 yılı sonunda %65; 2024 yılsonunda %36 seviyesinde öngörüldüğünü belirtti. Erkan, enflasyonun 2025 yılsonunda %14 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyledi. Bir önceki enflasyon beklentisi, bu yılsonu için %58, gelecek yıl sonu için %33, 2025 yılı sonu için %15 seviyesinde bulunuyordu. Erkan, “Enflasyonun, %70 olasılıkla, 2023 yılı sonunda %62-%68 aralığında (orta noktası %65); 2024 yılı sonunda %30-%42 aralığında (orta noktası %36) gerçekleşeceği tahmin edilmektedir” dedi.

PARASAL SIKILAŞTIRMA

TCMB Başkanı Erkan, parasal sıkılaştırma adımlarının birikimli etkileriyle enflasyonun ana eğilimini zayıflatmaya devam ederek, dezenflasyonu 2024’te tesis etmeye kararlı olduklarını vurguladı. Parasal sıkılaştırma sürecini bütünsel bir şekilde tasarladıklarını belirten Erkan, politika faizini %8.5’ten %35’e yükselttiklerini, Haziran-Ekim dönemindeki Para Politikası Kurulu toplantılarında aldıkları kararlarla politika faizini güçlü bir şekilde toplamda 26.5 puan artırdıklarını anımsattı. Erkan, bu süreçte, faiz artırımlarının tamamlayıcısı olarak miktarsal sıkılaştırma ve seçici kredi politikalarını da devreye aldıklarını belirtti.

Erkan’ın açıklamalarından öne çıkanlar

– TCMB olarak görevimiz fiyat istikrarı doğrultusunda dezenflasyonun en kısa sürede tesis edilmesidir.

– Enflasyonla kararlı şekilde mücadele ediyoruz. Uzun ve zorlu süreç olacak.

– Tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. Parasal sıkılaştırmanın etkileri zamana yayılmakta.

– İç talepte dengelenmeye ilişkin şimdiden bazı öncü sinyaller alıyoruz.

– Küresel büyüme zayıflarken, öncü göstergeler küresel yavaşlamanın devamına işaret ediyor.

– Enflasyonun belirleyici unsurlar arasında akaryakıt öne çıktı. Kurdaki artış da maliyet kanalıyla etkili oldu. Ayrıca vergi ve yönetilen fiyatlardaki artışlar kısa dönemde oldu. Şokların bir arada gerçekleşmesi beklentilerde de bozulmaya yol açtı.

– Enflasyon üzerinde etkili temel unsur talebin yapısı ve talebin dengelenmesi. Eylül ve Ekim’deki göstergeler, söz konusu şokların enflasyona yansımasının büyük ölçüde tamamlandığına işaret etmektedir.

– Talepteki güçlü seyir devam etmekle birlikte bazı göstergeler aşırılığın kademeli ortadan kalktığına işaret ediyor. Toplam talep koşulları enflasyonist olmaya devam ediyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu