DünyaEkonomiKıbrısManşetToplum

2024’te küresel zayıflama ihtimali

Ekonomistler, “2024’te dünya ekonomisini neler bekliyor?” sorusuna cevap ararken, olumlu öngörüler çok az

Ekonomistler, “2024’te dünya ekonomisini neler bekliyor?” sorusuna cevap ararken, olumlu öngörüler çok az…

 

BÜYÜME ZAYIFLAR
 “2024’te dünya ekonomisini neler bekliyor?” sorusuna cevap arayan ekonomistler, öncelikle küresel ekonominin geleceğinin öngörülemeyeceğine işaret ediyor. 2020’li yıllarda beklenmedik gelişmeler, dünya ekonomisini derinden etkiledi. Bu nedenle ekonomistler eski yıllara nazaran daha dikkatli ve esnek öngörülerde bulunuyor. Bunların 2024 için en başta gelenlerinden biri de “Küresel büyümenin 2024 yılında ciddi oranda zayıflayacağı” öngörüsü. Oxford Economics’ten Adam Slater, “Küresel ekonomi, tüm şoklara rağmen, bizim tahmin ettiğimiz ölçüde zayıflamadı. Ancak bunun bir zaman meselesi olduğunu düşünüyoruz” değerlendirmesini yaptı. Küresel büyümenin 2024 yılında ciddi oranda “zayıflayacağını” öngören Slater, teknik resesyonlar yaşanması ihtimalini de göz ardı etmiyor.

 

UKRAYNA SAVAŞI
Küresel ekonomi açısından Ukrayna savaşı hâlâ en önemli bileşen. Ukrayna’da neredeyse iki yıldır süren savaş, 2024’te de dünya ekonomisini olumsuz etkilemeye devam edecek. Ekonomistler, küresel Gayri Safi Dünya Hasılası (GWP) büyümesinin, 2024 yılında 2023’tekinden çok da farklı olmayacağını tahmin ediyor. Hatta bir yavaşlama tahmininde bulunanlar da var. Tahminler, çeşitli bölgelerde farklı büyüme oranları yaşanacağına işaret ediyor. IMF’ye göre ABD, Çin ve AB’den çok daha güçlü bir büyüme yaşayacak. Çin’in yavaşlama ibareleri veren ekonomisi, 2024’te yakından izlenmesi gereken fenomenlerin başında geliyor.

 

EKONOMİLERİ ETKİLEYECEK FAKTÖRLER
2024’te dünya ekonomisini etkileme potansiyeline sahip birçok faktör ve yaşanması muhtemel gelişme mevcut. Birçok sektörde yeşil enerjiye geçiş ve yapay zekanın hızlı bir biçimde gelişmesi, iş dünyasında yapılacak tartışmalarda merkezi rol oynayacak. Ancak pandemi ve Ukrayna’daki savaş, ekonomide asıl belirleyici olan etmenlerin öngörülemeyeceğini gösterdi. Ekonomistlere göre “kara kuğu” gibi olaylar, öngörülemeyen ama mahvedici sonuçlara yol açabiliyor. Öte yandan, dünya çapında 4 milyarı aşkın seçmen, sandığa gidecek. ABD, Türkiye, Pakistan, Brezilya, Endonezya, Meksika ve muhtemelen Birleşik Krallık’ta da seçim var. ABD Başkanlık Seçimleri ise ekonomi açısından en önemli seçim.

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu