KıbrısManşetToplum

2041’e kadar 145 hektar imara açılacak

Başkent Lefkoşa İmar Planı Değişiklik Önerisi ve Lefkoşa Kent Merkezi Öncelikli Alan Planı halkın bilgisine sunuldu

Başkent Lefkoşa İmar Planı Değişiklik Önerisi ve Lefkoşa Kent Merkezi Öncelikli Alan Planı halkın bilgisine sunuldu.

HEDEF 15 MAYIS
Başkent Lefkoşa İmar Planı Değişiklik Önerisi ve Lefkoşa Kent Merkezi Öncelikli Alan Planı hazırlandı. İmar planında yapılan değişiklikler 5 Ekim itibarıyla halkın bilgisine sunuldu. 2041 yılı projeksiyonuna göre yapılan planlamada toplam 145 hektar alan Hamitköy, Gönyeli ve Alayköy’ün bazı bölgelerini kapsayacak şekilde imara açılıyor. Artan nüfusa göre yeni yollar, yeni okullar ve üretimin artırılmasına yönelik yeni planlamaların da içerisinde olduğu imar planı değişiklikleri için 15 Kasım’a kadar görüş alınıyor. Şehir Planlama Dairesi ile birlikte Lefkoşa Türk Belediyesi ve Gönyeli-Alayköy Belediyesi planlamacılarının birlikte çalıştığı değişikliklerin vatandaşlar ve sivil toplumun görüşleriyle şekillenmesi sonrasında 15 Mayıs’ta yürürlüğe girmesi hedefleniyor.

 

PLANIN DİKKAT ÇEKİCİ BAZI NOKTALARI

* İstatistik Kurumu’nun 2041 projeksiyonuna göre Lefkoşa ve Gönyeli-Alayköy belediyelerinin toplam nüfusu %54’lük artışa denk gelecek şekilde 61 bin 982 kişi yükselecek ve 176 bin 261 olacak.

* Artacak nüfusun barınma ihtiyacını karşılayabilmek adına Gönyeli-Alayköy Belediyesi (GAB) sınırlarında 8 bin 180, Lefkoşa Belediyesi sınırları içerisinde de 15 bin 137 ek konuta (toplamda 23 bin 320) ihtiyaç duyulacak.

* Büyümenin kaldırabilmesi için Hamitköy’ün belli noktalarını kapsayacak şekilde 45 hektarlık alana, GAB sınırları içerisinde de 100 hektarlık imar izni verilmesi planlanıyor.

* İmar planında toplamda 145 hektarlık yeni yerleşim alanı açılması öngörülürken, yeni imara açılacak yerler 6 farklı nokta olarak planlandı.

* Plana göre merkezi iş alanında ortalama 65 m2; apartmanların yer aldığı kent merkezlerinde ortalama 75 m2; iki katı aşmayan konutların yoğunlaştığı yerlerde ise ortalama 150 m2 konut büyüklüğü öngörüldü.

* Metehan kapısına alternatif olarak hem Küçük Kaymaklı hem de Haspolat’ta araçlı geçişler için yeni kapıların açılması önerildi. Ayrıca, Lefkoşa Suriçi’nde Mağusa ve Baf kapılarının da yaya geçişlerine açılması talebi var.

* BRT’nin kuzeyine yeni bir hastane, Aydemet ve Kaymaklı bölgesine 2 sağlık ocağı planlandı.

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu