EkonomiKıbrısManşetToplum

24 bin TL’nin “alım gücü” 2015’ten az!

ARTUN ÇAĞA

10 yıl önceki asgari ücretin “alım gücü” büyük reklamı yapılan yeni ücretten fazlaydı.

 14 KAT FAZLA AMA %4 DAHA AZ!
Ülke tarihine geçecek bir kararla bir anda %52’nin üzerinde artırılan asgari ücret, özellikle çalışan kesimleri mutlu etti. Başta Asgari Ücret Saptama Komisyonu’ndaki devlet temsilcileri ve Çalışma Bakanı ile işveren temsilcileri, “oybirliğiyle” onaylanan yeni ücreti, “övünerek” savunuyor. Ancak, brütü 27 bin 587; neti 24 bin TL olan yeni asgari ücretin, İstatistik Kurumu’nun Aralık 2023 fiyatlarıyla dahi, 10 yıl önceki asgari ücretten daha düşük bir alım gücüne sahip olduğu hesaplandı. 24 bin TL’lik asgari ücret 2015’in 1,730 TL’lik ücretinden 14 kat daha fazla ancak, alım gücü %4.13 daha az.

ZAMLARA NE KADAR DAYANACAK?
Aralık 2023 fiyatlarıyla seçili ürünlerde değerlendirdiğimiz alım gücünün yeni zamlarla daha da gerilemesi bekleniyor. GIYNIK dünkü manşetinde; 2.5 ay arayla yapılan 3 dalga zammı ortaya koyarken, zincirleme zam furyası artarak devam ediyor. Dün çiğ süt fiyatına yapılan artışın; bugün itibarıyla süt ürünlerine yansıyacağı öğrenilirken, et fiyatlarındaki astronomik artışı, birçok mal ve hizmete yapılacak zamların izlemesi kesin gibi. Gerek kamudan maaş çekenler gerekse özel sektör çalışanları daha paralarını ceplerine koymadan artışların erimeye başladığından şikâyetçi.

ZAMLARDA TL ETKİSİ
 Devlet yetkilileri başta olmak üzere neredeyse çalışana maaş ve ücret veren tüm kesimler, enflasyonun geldiği noktayı göz ardı ederek, “artışları büyük bir marifet” sayarken, enflasyonu daha da azdıracak, çoğu “keyfi” zam furyasından söz etmiyor. Bu yaklaşımın en önemli dayanak noktası ise Türk Lirası’ndaki durmak bilmeyen değer kaybı. “Zamcılar” her fırsatta suçu TL’ye atmasına rağmen, zam oranlarının TL’nin değer kayıplarından çok daha fazla olmasından hiç söz etmiyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu