KıbrısManşet

25 Aralık’ta yapılacak yerel seçimlere 18 belediyeyle gidilecek

Anayasa Mahkemesi, Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin (Özel) Yasa’yla ilgili yürütmenin durdurulması talebini oy çokluğuyla reddetti

MADDELER YÜRÜRLÜKTE OLMADIĞI İÇİN ARA EMRİNE GEREK DUYULMADI… Anayasa Mahkemesi, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin, belediye sayısının 28’den 18’e düşürülmesini öngören Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin (Özel) Yasa ile ilgili yürütmenin durdurulması talebiyle 19 Eylül’de açtığı davaya ilişkin kararını açıkladı. Anayasa Mahkemesi, söz konusu yasanın 11’inci maddesine göre sadece 4’üncü ve 6’ncı maddelerin, Resmi Gazete’de yayımlandığı gün yürürlüğe girdiğini ve şu anda yürürlükte olduğunu belirterek, kararın sadece bu maddelere ilişkin alındığını, diğer kararların yürürlükte olmamasından dolayı ara emrine gerek olmadığını bildirdi. 5 Yüksek Mahkeme yargıcının 4’ü söz konusu maddelerde Anayasa’ya aykırılık tespit etmezken, 1 yargıç maddelerin Anayasa’ya aykırı olduğu yönünde görüş belirtti.

İKİ FARKLI KARAR DA OKUNDU… Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Covid-19 pozitif olmasından dolayı duruşmaya çevrim içi olarak katıldı. Söz konusu maddelerin Anayasa’ya uygun olduğunu dile getiren karar, Yüksek Mahkeme Yargıcı Tanju Öncül tarafından okundu. Yüksek Mahkeme Yargıcı Gülden Çiftçioğlu ise maddelerin Anayasa’ya uygun olmadığı yönündeki kararını okudu. Yargıç Öncül, belediyelerin tüzel kişiliğinin seçimle kazanılacağını vurgulayarak, söz konusu maddelerde yürütme bakımından hukuka aykırılık açıkça görülmediğini belirterek, yürütmenin durdurulmasına yönelik bir emir verilmemesini uygun bulduklarını açıkladı. Yargıç Çiftçioğlu ise, söz konusu maddelerin yarattığı belirsizlik ve çelişkilere değinerek, söz konusu maddelerin, derin bir inceleme gerektirmeksizin, Anayasa’nın 1’inci, 113’üncü ve 119’uncu maddelerine aykırı olduğuna inandığını söyledi.

18 BELEDİYE VE YERLEŞİM YERLERİ… Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin (Özel) Yasa’ya göre, 18
belediye ve belediyelere bağlı yerleşim yerleri şu şekilde: Lefkoşa Türk Belediyesi (9 köy), Gazimağusa
Belediyesi (4 köy), Girne Belediyesi (9 köy), Güzelyurt Belediyesi (14 köy), İskele Belediyesi (22 köy),
Lefke Belediyesi (22 köy), Değirmenlik – Akıncılar Belediyesi (22 köy), Lapta – Alsancak – Çamlıbel
Belediyesi (20 köy), Erenköy – Karpaz Belediyesi (14 köy), Mehmetçik – Büyükkonuk Belediyesi (10
köy), Geçitkale – Serdarlı Belediyesi (16 köy), Mesarya Belediyesi (9 köy), Gönyeli – Alayköy Belediyesi
(7 köy), Yeniboğaziçi Belediyesi (8 köy), Çatalköy – Esentepe Belediyesi (6 köy), Dikmen Belediyesi (13
köy), Tatlısu Belediyesi (1 köy), Beyarmudu Belediyesi (7 köy)

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu