ManşetTürkiye

250 uluslararası müteahhidi listesinde 40 Türk şirket var

Dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhidi listesine bu yıl 40 Türk şirketi girdi

 

Türkiye, yurtdışı müteahhitlikte 40 firma ile Çin ve ABD’nin arkasından üçüncü sırada yer alıyor

 

250 FİRMA ARASINDA 40 TÜRK ŞİRKETİ… Uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR’ın (Engineering News Record) tarafından duyurulan dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhidi listesine bu yıl 40 Türk şirketi girdi. ENR tarafından her yıl açıklanan listede bu yıl 78 firma ile ilk sırada Çin yer alırken, ikinci sıradaki ABD 41 firma ile listeye girdi. Türkiye ise dünya müteahhitlik pazarından yüzde 4,4 pay alırken, 40 firma ile üçüncü sırada yer aldı.

 

14 MİLYAR DOLARLIK İŞ ÜSTLENDİLER… ENR sıralamasında son 10 yıldır Çin’in ardından ikinci sırada yer alan Türkiye, bu yıl ikinciliği bir şirket farkıyla ABD’ye kaptırdı. Uluslararası proje gelirlerine göre ilk 100 firma arasına 7 Türk şirketi girdi. Bunlardan Rönesans 28. sırada yer alırken, Limak, Ant Yapı, Yapı Merkezi, ENKA, TEKFEN ve Onur İnşaat ilk 100’e giren diğer Türk şirketleri oldular. Türk şirketleri, Rusya dâhil olmak üzere Avrupa’da 8 milyar dolar, Ortadoğu’da 5,9 milyar dolar olmak üzere yaklaşık 14 milyar dolarlık iş üstlendi.

 

2020’DE ULUSLARARASI PAZAR %11 DARALDI… ENR bültenine göre, 2020’de uluslararası inşaat pazarı 2019’a kıyasla %11 daralarak 473,1 milyar dolara geriledi. Bültende, listenin yayınlanmaya başlandığı 2003 yılından bu yana yıllık bazda en büyük daralmanın yaşandığına dikkat çekilerek, bu süreçte birçok müteahhidin operasyonlarını daha esnek hale getirecek adımlar attığı vurgulandı. Bültende ayrıca, dünya ekonomisinde büyümeye bağlı olarak inşaat pazarında küresel fırsatların ortaya çıkacağı belirtilirken, yine de uluslararası müteahhitler için öngörülemez risklerin halâ büyük engel olduğu vurgulandı.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu