GenelKıbrısManşet

3 aylık tedavisinin ardından Kızıl Şahin özgürlüğüne kavuştu

1 Mayıs 2021 tarihinde, Bufavento Kalesi yakınlarında, kanadı kırık bir şekilde, yol kenarında çaresiz yatarken bulunan Kızıl Şahin, bulunmasından yaklaşık üç ay sonra, geçtiğimiz gün, tamamen iyileşmiş bir şekilde doğal yaşamına geri döndü. Kızıl Şahin’in bulunmasından doğal hayatına kavuşmasına kadarki süreçte; Yaban Hayat Hastanesi Başhekimi Vet. Dr. Tayfun Çanakçı, Kıbrıs Yaban Hayat Araştırma Enstitüsü Zooloğu Damla Kıral ve Biyoloğu Tuğberk Emirzade ile Doğa Park Gönüllü Danışmanı Yakın Doğu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Wayne Fuller görev aldı. 

1 Mayıs tarihinde, Yaban Hayat Hastanesi’nde ilk muayenesi yapılan Kızıl Şahin’in sağ kanadında açık kırık olduğu tespit edilerek, röntgen çekildi ve derhal operasyona alınarak pinleme işlemi yapıldı. Hayvanın ayrıca sol kanadında ve sağ dizinde, önceden kalma fişek saçmaları tespit edildi. 

Operasyon sonrasında Yaban Hayat Hastanesi’nde yoğun bakıma alınan Kızıl Şahin, antibiyotik tedavisi gördü ve kritik süreci atlatması bir hafta aldı. 

İlaç tedavi süreci tamamlanan Kızıl Şahin önce sınırlı aktivite kafesinde gözlemlendi, ardından ise kanat kaslarının güçlenmesi ve doğaya geri dönebilmesi için sınırsız aktivite kuş kafesine alınarak doğaya dönmeye hazırlandı. 

Uzmanlarımız tarafından düzenli olarak gerçekleştirilen takip süresince; kilosunun, kanat/kuyruk tüylerinin yerinde olduğu, uçuş ve avlanabilme kabiliyetinin doğaya geri dönebilecek seviyeye geldiği belirlenen hayvan, 22 Temmuz 2021 tarihinde boy ve kilo ölçümlerinin ardından, halka ve takip cihazının yerleştirilmesi ile doğal ortamına kavuştu. 

Ayağına takılan 6 gramlık verici sayesinde Kızıl Şahin, yaklaşık bir buçuk ay süre ile uzmanlar tarafından takip edilecek. 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu