KıbrısManşetSağlıkSiyaset

3 Şubat’a kadar ülke kapanıyor!

Bakanlar Kurulu'nda alınan karar gereğince, Girne ve Lefkoşa haricindeki tüm ilçelerde 3 Şubat'a kadar tam gün sokağa çıkma yasağı devreye girdi

GIYNIK ÖZEL

Saat 18.00 sıralarında başlayan Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Ülke genelinde kapanma gündemiyle gerçekleştirilen toplantı öncesinde, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu toplanarak kararlar üretmişti ve Cumhurbaşkanlığı’nda Üst Koordinasyon Kurulu toplantısı gerçekleştirilmişti. Bakanlar Kurulu’nda alınan karar gereğince, Girne ve Lefkoşa haricindeki tüm ilçelerde 3 Şubat’a kadar tam gün sokağa çıkma yasağı devreye girdi.

Başbakan Ersan Saner’in açıklaması şu şekilde:

“Covid-19 salgını vakalarındaki artış bizleri yeni kararlar almaya yönlendirdi. Lefkoşa ve Girne ilçelerinde sokağa çıkma yasağı uygulamıştık, diğer ilçelerde ise normal hayat devam ediyordu. Dün tespit edilen 52 vaka ve bugün tespit edilen 47 vaka nedeniyle sokağa çıkma yasağını ülke genelinde uygulama kararı aldık. Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’nun tavsiyeleri de bu yöndeydi.”

“Bu bağlamda en önemli sıkıntımız COVID-19 bulaşına yakalanan kişiler ve temaslılarına ulaşmadaki sıkıntı sonrası bugün itibariyle alacağımız kararlarla COVID-19 hastalarına ulaşma ve temas tespitini daha kolay yapma konusunda amacımıza ulaşacağız ve vaka sayılarını düşüreceğimize inanıyorum. Bulaşın bu raddeye gelmesinin esas nedeni temaslıların gizlenmesidir. Temaslıların gizlenmemesi çağrısı yapıyorum”

“14 gün süreyle karantinaya girecek olmak, karantina koşulları ve özellikle 14 günlük karantina sürecinde özel sektörde çalışanlar için maaş alamama sorunu olması nedeniyle temaslılar kendini gizliyordu. Özel sektörde çalışan temaslıların karantina sürecinde ödemeleri Bakanlar Kurulu kararıyla Sosya Sigortalar tarafından gerçekleştirilecek.”

“Türkiye’den toplamda 500 bin doz aşı periyodik olarak ülkemize gönderilecek. Mart ayının ortasına kadar toplumun büyük bir kesimini aşılayarak Nisan ayında turizmi yeniden açmayı hedefliyoruz. Bu konuda Türkiye ile çok ciddi temaslarımız var.”

“İnanıyorum ki bugünden itibaren alınan kararlarla vaka sayımız düşecektir. Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararla, İlçe Emniyet Kurulları aracılığıyla, tüm ülke çapında denetimlere başladık. Bu denetimler devam edecek. Yasal olarak oluşan bu çerçeve sayesinde çok ciddi bir denetim mekanizması oluşturduk.”

“KKTC Genelinde artan yerel bulaş nedeniyle 2 Şubat günü yapılacak yeniden değerlendirmeye kadar, Girne İlçesi’nde 10 Şubat 2021’e kadar sokağa çıkma yasağı devam edecektir. Lefkoşa İlçesi’ndeki sokağa çıkma yasağı da 3 Şubat 2021’e kadar devam edecek.”

“Gazimağusa, İskele, Lefke ve Güzelyurt İlçeleri’nde de bu akşam itibariyle 3 Şubat 2021’e kadar sokağa çıkma yasağı devreye girecek. Kişisel ihtiyaçlarımızı kendimize en yakın market, manav, kasap, eczane ve benzin istasyonlarından yapabileceğiz. Bunun harici sokağa çıkmak yasak. ”

“İnşaat sektörünün faaliyetleri de durduruldu.”

“Bankalar açık olmaya devam edecek. Yarın Bakanlarla toplantı gerçekleştireceğiz. Reel sektöre nasıl destek vereceğimizi yarın gerçekleştireceğimiz toplantıda belirleyeceğiz. Çeklerin takası konusunda da karar üreteceğiz.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu