ManşetTürkiye

3 TL’nin üzerinde satış yapan fırınlara rekor cezalara yolda

İstanbul’da son günlerde ekmek fiyatında tam bir karmaşa yaşanıyor.

İstanbul Ticaret Odası, şubat ayı meclis toplantısında 210 gram ekmeğin fiyatının 3 TL olarak belirlendiğini açıkladı.

Ancak son günlerde bazı fırınlarda ekmeğin fiyat 5 TL’ye kadar çıktı. İstanbul’da Anadolu ve Avrupa Yakası’nda ekmek fiyatları 4 ila 5 TL arasında seyrediyor.

Ticaret Bakanlığı yetkilileri, konuyla ilgili Sabah gazetesine konuştu. Yetkililer ekmek fiyatını belirleme yetkisinin bakanlıkta olmadığını belirtirken şu ifadeleri kullandı:

“Biz belirlenen fiyatın üzerinde satış söz konusu ise haksız rekabet kapsamında denetim yaparız. Bu konuda artan şikayetlere istinaden İstanbul’da önceki gün ciddi bir denetim süreci başlatıldı

Belirtilen fiyat üzerinde satış yapan fırınlar belirleniyor. 210 gram ekmeği 3 TL üzerinde satan fırınlara haksız fiyat uygulaması sonucu ceza kesilecek. Cezalar 14 bin TL’den başlıyor. 144 bin TL’ye kadar çıkıyor” dedi.

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, “İstanbul’da ekmek kilogram fiyatı 14 TL civarında. Biz bu fiyatın artmasını talep ettik. Türkiye genelinde ekmek fiyatları 19-20 TL arasında seyrediyor. Biz de buradan hareketle İstanbul’da 210 gram ekmeğin 4 TL olmasını istedik. Konuyla ilgili talebimizi esnaf odasına ilettik.

Odanın 30 gün içinde talebimizi reddetme hakkı var. Reddetmezse komisyon toplanıyor. Komisyonun toplanmasını bekliyoruz. Biz denetimlerimizi yapıyoruz. Bize üye hiçbir fırın bu fiyattan satmıyor. Bahsettiğiniz fırınlar bize değil İTO’ya üye” ifadelerini kullandı.

Her ilin ekmek fiyatları oluşturulan komisyonlar tarafından belirleniyor. İstanbul’da ekmek fiyatları ise Esnaf Odaları Birliği, İstanbul Fırıncılar Odası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul İl Ticaret Müdürlüğü, İstanbul İl Tarım Müdürlüğü ve İstanbul Ticaret Odası’nın da içinde olduğu bir komisyon tarafından belirleniyor.

Komisyonda alınan karar Ticaret Bakanlığı’nın onayına sunuluyor. İstanbul Fırıncılar Odası artan maliyetler gerekçesi ile komisyonun tekrar toplanmasını talep etti ve ekmeğin kilogram fiyatının 20 TL’ye yükselmesini istedi.

Bu durumda 210 gram ekmeğin de 4 TL’ye çıkarılmasını talep etti. Ancak komisyon henüz toparlanmadı. Dolayısıyla 210 gram ekmeğin 3 TL’nin üzerinde satılması satılması kanunen yasal değil.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu