EkonomiKıbrısManşetToplum

30-35 bin Sterline Sosyal Konut

İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Gürcafer, çalışmaların süratle devam ettiğini vurguladı

İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Gürcafer, çalışmaların süratle devam ettiğini vurguladı.

 

“KONUT ALABİLMEK İMKÂNSIZ”
Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer, çalışmaları süratle devam eden Sosyal Konut Projesi’nin detaylarını anlatırken, konutların satış fiyatının 30-35 sterlin bandında olması için çaba harcadıklarını vurguladı. Gürcafer, 40 bin TL maaş alan bir kimsenin bile bugünkü koşullarda konut alabilmesinin neredeyse imkânsız olduğunu söylerken, barınma ihtiyacının gün geçtikçe arttığına işaret etti. “Ya insanların alım gücünü yükselteceğiz ya da onların cebine ineceğiz” diyen Gürcafer, KTİMB tarafından 5-6 yıldır üzerinde çalışılan Sosyal Konut Projesi’nin tam da bu noktada aciliyet kazandığını aktardı. Gürcafer, Müteahhitler Birliği ile Mimarlar Odası arasında geçtiğimiz gün imzalanan iş birliği protokolü ile projede ilk somut adımın atıldığını belirtti.

“SORUNLARIN TEMELİ PLANSIZLIK”
KTİMB Başkanı son birkaç yıl içerisinde küresel bir takım hızlı gelişmeler yaşandığına değinerek, Cafer Gürcafer, özellikle pandemiden sonra yüz milyonlarca insanın birtakım nedenlerden dolayı yer değiştirmek için arayışa girdiğini bu hareketlenme sırasında Kuzey Kıbrıs’ın da bir destinasyona dönüştüğünü söyledi. Bu durumun Güney’de, Yunanistan’da ve Türkiye’de olduğu gibi ülkemizde de arazi fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu kaydeden Gürcafer, “Bundan elbette ki 70 alt sektör de devlet de ekonomi de besleniyor. Ama bunun doğru düzgün planlanması gerek, bunu sürdürülebilir kılmak lazımdır. Bunun demografik yapımızı, ülkemizdeki huzuru olumsuz etkilememesi lazımdır. Bunu planlayıp sürdürülebilir hale getirmek gerekmektedir” dedi.

PROJENİN AYRINTILARI
Mimarlar Odası ile protokol imzalayıp yarışma açtıklarını vurgulayan Gürcafer’in verdiği bilgilere projenin ayrıntıları şöyle:

* Sosyal Konut Projesi’nde ilk kazmanın yıl sonunda vurulması hedefleniyor.
* Sosyal konutların satış fiyatı 30-35 bin sterlin civarında düşünülüyor.
* Halkın alım gücüne yaklaşması için sosyal konut projesine özel bir düzenleme olarak inşaat sektörü üzerindeki tüm vergiler kaldırılacak.
* Sosyal konutların arazisinin devlet tarafından verilecek.
* Kırsalda, köy dokularına uygun konutlar yapılacak.
* Bir yandan barınma ihtiyacı en makul çerçevede karşılanırken bir yandan da kırsalda kalkınma sağlanacak.
* Sosyal konutlar 1000-2000 konutun bir yerde olacağı şekilde inşa edilmeyecek.
* Konutlar, tek katlı, 2 katlı, 2 kat dört daire ve apartman şeklinde inşa edilecek.
* Apartman tipi konutlar şehre yakın yerlerde olacak.
* Talebin 5 bin 10 bin arasında olması bekleniyor. Hedef yılda bin-bin 500 konut yapmak.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu