EkonomiManşet

30 Eylül’den sonra eski “kâğıt” 20 sterlinlik ve 50 sterlinlik banknotların yasal kullanım süresinin sona eriyor

İngiltere Merkez Bankası (BoE), 30 Eylül 2022’den sonra eski “kâğıt” 20 sterlinlik ve 50 sterlinlik banknotların yasal kullanım süresinin sona ereceğini hatırlattı.

İngiltere Merkez Bankası (BoE), 30 Eylül 2022’den sonra eski “kâğıt” 20 sterlinlik ve 50 sterlinlik banknotların yasal kullanım süresinin sona ereceğini hatırlattı.

Yapılan açıklamaya göre bu tarihten sonra, 20 sterlinlik ve 50 sterlinlik kâğıt banknotlar artık yasal ödeme aracı olmayacak.

KKTC’de geçtiğimiz yıllarda bu banknotlar için Merkez Bankası’ndan uyarı yayınlanırken, elinde halâ 20 ve 50 sterlinlik kâğıt banknot olanlar, bunları ancak İngiltere’de kullanıma sunabilir veya İngiltere’deki bankaları ile postanelere yatırabilir.

BoE’den yapılan yazılı açıklamada, bilim insanı Alan Turing’in 109. doğum günü olan 50 sterlinlik polimer banknotun piyasaya sürülmesinin üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatılarak, “Turing, 50 sterlin, polimer banknot ailemizi tamamladı ve 5 sterlin, 10 sterlin ve 20 sterlinden sonra 50 sterlinlik banknotlar artık polimer paralar ailesine katıldı” denildi.

PİYASADA 13 MİLYAR STERLİNLİK ESKİ BANKNOT VAR

BoE’nin açıklamasına göre dolaşımdaki 20 sterlinlik kâğıt ve 50 sterlinlik banknotların çoğunluğu yeni polimer versiyonları ile değiştirilirken, ekonomist Adam Smith’in yer aldığı 6 milyar sterlin değerinde kâğıt 20 sterlinliğin ve mühendisler Boulton ve Watt’ın yer aldığı 8 milyar sterlin değerinde kağıt 50 sterlinlik hala dolaşımda.
Bu miktar 300 milyondan fazla bireysel 20 sterlinlik banknot ve 160 milyon kağıt 50 sterlinlik banknot anlamına geliyor.

BoE Baş Kasiyeri Sarah John yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Banknotlarımızı son yıllarda kâğıttan polimere değiştirmek önemli bir gelişme oldu, çünkü bu onların sahtesini daha zor hale getiriyor ve daha dayanıklı oldukları anlamına geliyor. Kâğıt banknotların çoğu artık dolaşımdan kaldırıldı, ancak önemli bir kısmı ekonomide kaldı, bu yüzden evinizde bu banknotlardan olup-olmadığını kontrol etmenizi istiyoruz. Önümüzdeki 100 (95) gün boyunca bunlar normal şekilde kullanılabilir veya bankanıza yatırılabilirsiniz.”

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu