DünyaEkonomiGenelManşet

300 Milyar Dolarlık Dünya Kupası

Katar’da başlayan 2022 FIFA Dünya Kupası tarihin en pahalı organizasyonu oldu

BEKLENEN GELİRİN 55 KATI HARCAMA

Katar’ın ev sahipliğinde 20 Kasım Pazar günü başlayan ve 18 Aralık’ta sona erecek 2022 FIFA Dünya Kupası’nın şimdiye kadarki en pahalı Dünya Kupası organizasyonu olduğu belirtildi. Başkent Doha, Orta Doğu’da düzenlenen ilk Dünya Kupası süresince 1 milyondan fazla futbolseveri ağırlamak için inşa edilen yeni stadyumlar ve otellerle büyük bir dönüşüme uğradı. Turnuva hazırlıkları kapsamında 7 yeni futbol stadyumu, stadyumların entegrasyonu için bir metro bağlantısı, bir havaalanı, hastaneler, oteller ve alışveriş merkezleri inşa edildi.

300 MİLYAR GİDER, 5,4 MİLYAR GELİR

ABD’nin ekonomi yayın kuruluşu Bloomberg’te yer alan habere göre, Katar, turnuvayı düzenlemeye hak kazanmasının üzerinden geçen 12 yılda hazırlık için 300 milyar dolar harcadı. İş dünyasının prestijli dergilerinden Forbes’un haberinde ise Katar’ın harcadığı tahmini meblağın 229 milyar doları bulduğu ifade edildi. Turnuvanın bir önceki ev sahibi Rusya bu kapsamda sadece 11,6 milyar dolar harcamıştı. Körfez bölgesindeki zengin komşularıyla Avrupa’nın büyük futbol kulüplerine milyarlarca dolar akıtan Katar’daki Dünya Kupası’ndan sadece 5,4 milyar dolar civarında gelir sağlaması bekleniyor.

SORUNLAR VE SKANDALLAR

Dünya basınında yer alan haberlere göre Katar 2022 tarihin en tartışmalı Dünya Kupası olmaya aday. Katar’ın Dünya Kupası resmi elçisi Halid Salman’ın eşcinselliği “beyindeki bir hasar” olarak nitelendirmesi tartışmalara yol açtı. Danimarka, İngiltere, Fransa, Almanya ve Belçika da dâhil olmak üzere dokuz takımın kaptanları bu yaklaşımı protesto etmek için maçlara gökkuşağı logosu taşıyan kolluklara çıkacak. Salman’ın yaptığı bu açıklama, Katar 2022 etrafında dönen işçi hakları, ifade özgürlüğü ve Rusya’nın kupadan atılması gibi başlıklardan oluşan tartışmalı konular listesine bir kalem daha ekledi. FIFA, Dünya Kupası’nın oynanacağı sekiz stadyum ve çevresinde alkol satışı yapılmayacağını açıklaması ise tuz-biber ekti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu