DünyaManşet

‘400 milyar dolarlık’ gayrimenkul pastası

Dünyada artan enflasyon ve ülkelerin içindeki krizler ile kırılganlıklar başka ülkelere gayrimenkul yatırımını tetikliyor

Gayrimenkul pastasından en büyük payı ABD, İngiltere, İspanya, Portekiz ve BAE alıyor

 

Avrupa kapısı kapanan Ruslar Türkiye’ye yöneldi. Ukraynalıların ilk tercihi ise Avrupa oldu

 

 

ENFLASYON ETKİLİYOR… Dünyada artan enflasyon ve ülke içi krizler, kırılganlıklar gayrimenkul yatırımlarını tetikliyor. Sadece 2021’de yatırımcıların ülkeleri dışında aldığı gayrimenkuller için ödediği miktar 400 milyar doları aştı. Bu rakamın 2022’de ciddi oranda büyüdüğüne dikkat çeken Vesta Global Kurucu Ortağı Teuta Narazan, “Bu pastada en büyük payı; ABD, İngiltere, İspanya, Portekiz, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler aldı” dedi. Son yıllarda, pandemi, küresel ekonomik krizler, politik liderlerin kararları gibi nedenler gelişmiş ülkeleri daha içe kapalı bir hale getirdi. Bu durum diğer ülke vatandaşlarının bu ülkelere olan dolaşımını, oturum süreçlerini ve sermaye transferini zorlaştırıyor.

 

GAYRİMENKUL VATANDAŞLIĞI… Ancak dünyada yüzbinlerce insan gayrimenkul yatırımlarıyla birlikte verilen oturum, vatandaşlık programlarıyla bu kısıtlamaları aşıyor. Çin ve Hindistan vatandaşları gayrimenkul alımıyla vatandaşlık ya da oturum programlarını tercih edenlerin başında geliyor. Yeni vergi uygulamalar nedeniyle ABD ve Fransa vatandaşları, Brexit sonrası AB’de oturum almak isteyen İngilizler de bu programlarına dâhil oluyor. Rusya-Ukrayna savaşı dolayısıyla Ukraynalılar daha çok Avrupa programlarına, tüm kapıları kapanan Ruslar da Türkiye’ye yöneliyor. Yüksek getirili gayrimenkul yatırımı ve çocukları için iyi bir eğitim kariyeri planlayan Türkler ise yurtdışındaki gayrimenkul yatırımlarına yöneliyor.

 

GOLDEN VİSA HALA ÇALIŞIYOR… Bu pastada Golden Visa gibi programların önemli yer tuttuğuna değinen Narazan, “Golden Visa’yı, AB üyesi olmayan bir ülkenin vatandaşı için yatırım yoluyla oturma izni ve vatandaşlık hakkına sahip olma programı olarak niteleyebiliriz. AB’de başlayan ve özellikle İspanya, Portekiz, Yunanistan gibi ülkeleri olumsuz bir şekilde etkileyen ekonomik krizin ardından yine bu üç ülke ve Malta’nın Golden Visa programında öncü ülkeler olduğunu söyleyebiliriz” dedi. Golden Visa programı sadece AB ülkelerinde değil, 150’den fazla ülkeye vizesiz seyahat imkânı tanıyor. Gayrimenkul yatırımınızdan Euro bazlı kira elde etme imkânının yanı sıra AB ülkelerinde ticaret ve çalışma hakkı da tanıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu