KıbrısManşetSiyaset

44 yılda 41 hükümet

Kıbrıs’ın kuzeyinde, Kıbrıs Türk Federe Devletinden bugüne kadar geçen sürede KKTC istikrarını ortaya koyan hükümetler art arda görev başındaydı

Kıbrıs’ın kuzeyinde, Kıbrıs Türk Federe Devletinden bugüne kadar geçen sürede KKTC istikrarını ortaya koyan hükümetler art arda görev başındaydı.

42’nci hükümet yolda

GIYNIK ÖZEL

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından, gözler yeni kurulacak hükümete çevrildi. 31 Ekim’de gerçekleşecek olan UBP kurultayında yeni başkan belirlenecek ve Yeni Cumhurbaşkanı Tatar hükümeti kurma görevini UBP’nin yeni genel başkanına verecek. Kıbrıs’ın kuzeyinde, Kıbrıs Türk Federe Devletinden bugüne kadar geçen sürede KKTC istikrarını ortaya koyan hükümetler art arda görev başındaydı.

SİYASETTE İLKLERİ YAŞIYORUZ

Siyasette bir ilk özelliği taşıyan CTP- HP- DP ve TDP’den oluşan 4’lü koalisyonun ömrü 460 gün sürdü. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar geçen sürede ise 4’lü koalisyonun ardından kurulan UBP-HP hükümeti, HP’nin hükümetten ayrılma kararının ardından yeni bir rekora imza attı. Yeni Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, seçimin ardından yaptığı açıklamada, yeni hükümet kurulana kadar Bakanlar Kurulunun göreve devam edeceğini ve Kurula kendisinin başkanlık edeceğini açıkladı.

UBP HEP VARDI

Siyaset tarihinde en çok hükümette görev alan parti, 22 yıl ile UBP oldu. 1975’den 1994’e kadar UBP hep hükümetlerde yer aldı. UBP’den sonra hükümette en fazla yer alan parti DP’ydi. Bugüne kadar tek başına iktidara gelemeyen DP, UBP ve CTP ile kurduğu koalisyonlarla 12 yıl 9 ay hükümette yer aldı. CTP ise teknokrat kabine dâhil UBP, DP, ÖRP, HP ve TDP ile kurduğu koalisyonlarda 12 yıl 3 ay hükümette yer aldı. Son 14 yıllık sürede ise 7 kez koalisyon hükümeti denendi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu