EkonomiGenelKıbrısManşet

“486 sterlin” kavga çıkarır!

Kamu çalışanları ve emekliler 13’ncü maaşa sevinirken, özel sektör işverenin önerdiği asgari ücrete kızgın

Kamu çalışanları ve emekliler 13’ncü maaşa sevinirken, özel sektör işverenin önerdiği asgari ücrete kızgın

İŞVEREN TARAFI “486 STERLİN” DEDİ

Kamu çalışanları ile emekliler dün ödenen 13’üncü maaşların keyfini çıkarırken, özel sektörde çalışanlar gözlerini bugün saat 14.00’te toplanacak Asgari Ücret Saptama Komisyonu’na çevirdi. Sendikaların “genel grev ve eylem” tehditleri sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı komisyonu toplantıya çağırmak zorunda kaldı. Ancak, daha toplantı yapılmadan işveren temsilcisinin ortaya attığı rakam, sinirleri gerdi. Komisyonda işveren tarafını temsil eden İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Metin Arhun, “Brüt 486 sterline denk gelen bir asgari ücret makul olacak” açıklaması yaptı. “Çalışan tarafı 1-2 haftadır siyasileri baskı altına aldı” diyen Arhun, toplantıyı Pazar günkü seçimlere bağladı.

“MASADA KONUŞMAYIZ BİLE”

Masada işçi tarafını temsil eden Hür İşçi Sendikaları Federasyonu Genel Başkanı Ahmet Serdaroğlu, bakanlığın çağrısını dikkate alarak toplantıya katılacaklarını kaydetti ve “İnsan yaşamına yaraşır bir asgari ücret talep ediyoruz” dedi. Arhun’un “Brüt 486 sterlinlik” önerisini değerlendiren Serdaroğlu, “Bu rakamı masada konuşmayız bile…” ifadelerini kullandı. Serdaroğlu, şu aşamada asgari ücretin ne olacağı ile ilgili net bir rakam veremeyeceğini belirterek, “Her rakam verdiğimizde işveren ve devlet ilişkisi pekişiyor. Bu yüzden rakam vermeyi çok uygun bulmuyorum. Ancak, asgari ücretlinin gelir kaybı göz ardı edilmemeli” diye konuştu.

“AÇLIK SINIRININ ALTINDA”

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası Başkanı Güven Bengihan da işveren tarafının brüt asgari ücret önerisinin döviz kurları hesaba alındığında net 9 bin 590 TL olduğunu kaydederek, “8 bin 600 net asgari ücret alan insanlara 1,000 TL artış önerecek kadar vicdanları sızlamıyor” açıklamasında bulundu. Bilimsel veriler ele alındığında açlık sınırının şu anda 11 bin 153 TL olduğunu hatırlatan Bengihan, “Açlık sınırının altında bir asgari ücret öneriliyor, bu kabul edilemez” dedi. Bengihan, halkın ve emekçilerin insanlık onuruna yakışır bir ücret alabilmelerini amaçladıklarını da sözlerine ekledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu