KıbrısManşet

6 Yıl avlanamayacaklar

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi ava kapalı bölgede avlanan Mehmet Onurlu ve Mahmut Erses’i 1’er yıl hapis cezasına mahkûm etti

DEVRİM DEMİR

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi ava kapalı bölgede yaban hayatı ve insan hayatını tehlikeye sokacak şekilde avlanan iki hakkındaki kararını açıkladı. Mahkeme davaya ilişkin dikkat çeken bir karar üretirken, Yargıç Murat Soytaç’ın verdiği mesajda oldukça önemliydi.

Sanıkların yasa dışı av faaliyetlerini gece vakti yapmalarını yaban hayvanlar aleyhinde orantısız avantaj olarak değerlendiren mahkeme sanık Mehmet Onurlu ve Mahmut Erses’i 1’er yıl hapislik cezasına mahkûm etti.
Başkanlığını Fadıl Aksun’un yaptığı, Kıdemli Yargıç Vedia B. Barkın ve Yargıç Murat Soytaç’ın oy birliği ile aldığı dava kararını Yargıç Soytaç açıkladı.

SOYTAÇ: YASA DIŞI AV FAALİYETLERİNİ GECE ATEŞLİ SİLAHLA YAPTILAR

Yargıç Murat Soytaç sanıklar aleyhine ‘Kayıtsız ateşli silah’ olmak üzere 13 dava getirildiğini kaydetti. Sanıklar Mehmet Onurlu ve Mahmut Erses’in ava kapalı bölgede gece avlanırken yakalandığını kaydeden Soytaç, Onurlu ve Erses’in yasa dışı faaliyetlerini gece vakti, ateşli silahla ve patlayıcı maddenin yanı sıra projektör kullanarak gerçekleştirdiğini söyledi.

YABAN HAYVANLAR ALEYHİNDE ORANTISIZ AVANTAJ…

Sanıkların gerçekleştirdiği eylemde, yaban hayvanların aleyhinde orantısız avantaj elde ederek doğadaki yaban hayatına verilen tahribatın kolaylaştırıldığı gibi arttırıldığına da vurgu yapan Soytaç, ateşli silah ve patlayıcı madde tasarruf suçlarının ciddi suçlar olduğuna değindi.
Kararı okuyan Soytaç, istisnai meseleler dışında kamu menfaatinin ön planda tutularak hapislik ile cezalandırılması gerektiğine vurgu yaparak bu hususun Yargıtay tarafında da prensip olarak kabul edildiğini söyledi. Av hayvanlarının tüfekle avlanmasının belirli bölgelerde ve dönemlerde yasaklanmasındaki amacın kişilerin vücut bütünlüğünün korunması olduğunu ifade eden Yargıç Murat Soytaç, “Yaban hayatının devamlılığı adına doğadaki tahribatı asgari düzeyde tutarak, tabiatın kendisini yenilemesine imkan tanıyarak avlanmanın sürdürülebilirliği sağlanabilir” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu