EkonomiGenelKıbrısManşet

7.5 ayda 239 ihale açıldı

 Merkezi İhale Komisyonu’nun Ocak-Temmuz arasında açtığı ihalelerin mali boyutu belli değil

GIYNIK Ekonomi-Özel

 Merkezi İhale Komisyonu’nun Ocak-Temmuz arasında açtığı ihalelerin mali boyutu belli değil

 GKK VE SAĞLIK BAKANLIĞI

 Maliye Bakanlığı’na bağlı Merkezi İhale Komisyonu (MİK) verileri 1 Ocak-18 Temmuz 2023 arasındaki sürede 239 adet ihale açıldığını gösteriyor. Bu ihale sayısı 2023’nin aynı döneminde 230 civarındaydı. MİK’in “Kurumlar bazında” açtığı ihalelerin ilk sırasında 36 ihale ile Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı yer alıyor. İhalelerde sayı bakımından ikinci sırada 35 ihaleyle Sağlık Bakanlığı bulunuyor. GKK ve Sağlık Bakanlığı toplamda %29.71’lik paya sahip. İhale listesinde üçüncü sırada 22 ihaleyle Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu, dördüncü sırada da 9 ihaleyle Eğitim Bakanlığı var.

TERTEMİZ OLDUK

 MİK’in yaklaşık 7.5 aylık sürede açtığı “Konular bazındaki” ihalelerde ilk sırada 39 kez çıkılan “tasnif dışı” ihaleler bulunuyor. Temizlik ve güvenlik başlığı 35 ihaleyle, temizlik ve temizlik malzemeleri başlığı da 32 ihaleyle sıralanıyor. “Temizlik” konusu toplamda tüm ihalelerin %28’ine denk geliyor. Piyasaya para sağlayan, katma değeri yüksek “yapım işi” ihalelerinin %9’luk payı (22 ihale) dikkat çekici bulundu. “İnşaat, tamirat ve yol yapımı” başlığı altında ise sadece “1” (bir) kez ihaleye çıkılması da ilginç veriler arasında yer aldı.

ÇOK “DERİN” SIR

 Öte yandan, MİK’in açtığı ihalelerin mali boyutu “çok derin bir devlet sırrı” olarak kalmaya devam ediyor. MİK en son yaklaşık 5 yıl önce ihalelerde harcanan para miktarı konusunda kamuoyuna bilgi vermişti. MİK’in 2019 yılı 1’nci çeyrek raporundan bu yana 3 aylık, 6 aylık veya yıllık “Faaliyet Raporu” açıklamadığı için, ihalelerin mali boyutu konusunda herhangi bir bilgi bulunmuyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu