DünyaManşet

7 başlıkla Türkiye ve Dünya ekonomisinde bu hafta

Dünya ve Türkiye’de bu haftanın en önemli başlıkları belli oldu. Türkiye’de, sosyal konut projesinin detayları oldu. ABD’de enflasyon beklentilerin üstünde kalarak yüzde 8,3 olarak gerçekleşirken, Avrupa enerji sorununa giderek daha da gömülüyor.

Dünya ve Türkiye’de bu haftanın en önemli başlıkları belli oldu. Türkiye’de, sosyal konut projesinin detayları oldu. ABD’de enflasyon beklentilerin üstünde kalarak yüzde 8,3 olarak gerçekleşirken, Avrupa enerji sorununa giderek daha da gömülüyor.

 

BU HAFTANIN EN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

 

  1. Türkiye’de sosyal konut projesinde detaylar belli oldu

 

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023-2028 arasını kapsayan süreçte 500 bin sosyal konut yapmayı hedeflediklerini açıkladı. Erdoğan, yeni sosyal konut projesi tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, 250 bin konut amaçlı arsanın da satılacağını, 50 bin işyerinin tamamlanacağını ifade etti. Erdoğan proje kapsamında 2+1 konutların 2 bin 280 TL, 3+1 konutların 3 bin 780 TL’den başlayan taksitlerle 240 ay vade ile sunulacağını söyledi.

Kampanyayla ilgili ayrıntıları paylaşan Erdoğan, “Hedefimiz, 81 ilimizde ve tüm ilçelerimizde 2023-2028 arasını kapsayan 5 yıllık süreçte 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa, 50 bin iş yeri yaparak milletimizin istifadesine sunmaktır.” ifadelerini kullandı.

 

“Böylece, 2003 başından itibaren ürettiğimiz sosyal konut sayısını 2 milyona, diğer projelerle birlikte bunların içerisinde oturan vatandaş sayımızı da 10 milyonun üzerine çıkarmış olacağız.” diyen Erdoğan, projenin ve bu kapsamda yapılacak konutlar ile iş yerlerinin ismini ise “İlk Evim, İlk İş Yerim” olarak belirlediklerini söyledi.

 

  1. Yıl sonu enflasyon beklentisi geriledi

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Eylül ayı piyasa katılımcıları anketini yayımladı. Anket sonuçlarında enflasyon ve kur beklentilerinin gerilediği izlendi. Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 70’in altına indi. Yıl sonu enflasyon beklentisi geriledi.

 

Piyasa katılımcıları 12 ay sonrası enflasyon tahminini yüzde 36.74 seviyesine indirdi.

 

Bir önceki anket döneminde bu beklenti yüzde 41.99 olmuştu.

 

Yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 70.60’tan yüzde 67.73 seviyesine geriledi.

 

24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 24.35’ten yüzde 20.63 çekildi.

 

Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru beklentisi bir önceki anket döneminde 19.65 TL olurken, bu anket döneminde 19.51 TL oldu.

 

  1. ABD’de enflasyon Ağustos’ta beklentiyi aştı

 

ABD’de Ağustos ayında tahminlerin üzerinde gerçekleşti. Enflasyon yıllık yüzde 8.5’ten yüzde 8.3’e geriledi ancak yüzde 8.1’lik beklentiyi aştı. Bu durum Fed’den yüksek montanlı faiz artış beklentilerini de güçlendirdi.

 

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini yıllık enflasyonun yüzde 8,1 olması, aylık yüzde 0,1 düşmesi yönündeydi.

 

Enflasyon tahminleri aşmasına rağmen yıllık bazda ikinci ayda da yavaşladı.

 

Gıda ve enerji hariç enflasyon aylık yüzde 0,6 arttı, beklenti yüzde 0,3 artıştı. Çekirdek enflasyon yıllık bazda da yüzde 6,3 arttı, beklenti yüzde 6,1’di.

 

Ülkede enflasyon Haziran’da yüzde 9,1 ile 40 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı. Bugün açıklanan veri, Fed’in 3. kez 75 baz puanlık faiz artırımı yapma ihtimalini de güçlendirdi.

 

  1. Türkiye’de sanayi üretiminde pandemiden bu yana en sert aylık düşüş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz ayına ilişkin sanayi üretim verilerini açıkladı. Verilere göre sanayi üretimi aylık bazda yüzde 6.2 daraldı. Böylelikle sanayi üretiminde Nisan 2020’den bu yana en sert aylık gerileme izlendi.

Sanayi üretimi Temmuz’da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2.4 arttı.

 

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Temmuz’da sanayi üretiminin yıllık yüzde 8.2 artması yönündeydi.

 

Aylık bazda ise yüzde 6.2 daralma kaydedildi. Bu oran, pandemiden bu yana görülen en sert düşüş oldu.

 

  1. Konut fiyatlarında yine rekor artış

 

Türkiye’de konut fiyatlarında rekor serisi durmak bilmiyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Temmuz ayına ilişkin konut fiyat endeksini yayımladı. Temmuz ayında konut fiyatları yıllık yüzde 173.8 artışla yine rekor kırdı. İstanbul’da konut fiyatları yıllık olarak üçe katlandı.

 

TCMB’nin yayımladığı konut fiyat endeksine göre konut fiyatları Temmuz’da bir önceki yıla göre yüzde 173.79 artış kaydederek yeni rekor kırdı.

 

Türkiye’de yeni konutlar fiyat endeksi yüzde 172.8; yeni olmayan konut fiyat endeksleri ise yüzde 174.6 arttı. Türkiye’de ortalama metrekare birim fiyatı 13 bin 936 TL’ye yükseldi. Enflasyondan arındırıldığında fiyatların yüzde 52.6 arttığı izlendi.

 

  1. AB enerji firmalarına 140 milyar Euro fatura çıkaracak

 

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen üye ülkelerin enerji kriziyle başa çıkması için düşük maliyetle elektrik üreten şirketlerden 140 milyar Euro toplayacaklarını belirtti.

Avrupa Birliği son yılların en büyük enerji kriziyle başa çıkmak için yeni radikal planlarını duyurdu.

 

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen bugün Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada tüketicilerin artan yaşam maliyetleriyle mücadelesini desteklemek için enerji şirketlerinden 140 milyar Euro toplayacaklarını belirtti. Leyen “Sosyal piyasa ekonomimizde kârlılıklar iyi ancak bu gibi dönemlerde savaştan faydalanarak tüketicinin sırtından rekor gelirler elde etmek yanlış. Bu dönemde kârlar paylaşılmalı ve en çok ihtiyacı olan kesimlere yönlendirilmeli” diye konuştu.

 

  1. Ethereum’da tarihi birleşme tamamlandı

 

Ethereum, uzun süredir beklenen enerji tasarruflu yazılım yükseltmesini tamamladı. Ethereum Blockchain ağı, kurucu ortağı Vitalik Buterin’in Perşembe günü Twitter üzerinden yaptığı açıklamaya göre, kripto dünyasının bugüne kadarki en büyük ve en iddialı yazılım güncellemesini tamamladı.

 

Yazılım güncellenmesinin tamamlanmasıyla eski bir sistem olan iş ispatı (PoW) blok zincir sistemiyle çalışmayı bırakarak, avantajları oldukça fazla olan hisse ispatı (Proof of Stake) ile çalışmaya başladı.

 

Yazılım yükseltmesine Merge (birleşme) adı veriliyor. Mevcut Ethereum blok zinciri, hisse ispatı konseptini test etmek için neredeyse iki yıldır çalışan paralel bir ağ ile birleşti. Genel olarak, yükseltme yedi yılı aşkın bir süredir değerlendiriliyordu.

 

Birleşmenin ardından, Ethereum’un enerji tüketimi tahmini olarak yüzde 99 azalacak.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu