GenelManşetTürkiye

7 başlıkta Türkiye’de geçtiğimiz hafta

Türk Lirası’nı özendirme paketi haftaya damga vurdu

 

Türkiye ekonomisinde çok önemli gelişmelerin yaşandığı bir işlem haftası geride bırakıldı. Türk Lirası’nı özendirme paketi haftaya damga vurdu.

Türkiye ekonomisinde çok önemli gelişmelerin yaşandığı bir işlem haftası geride bırakıldı. Haftaya Türk Lirası’nı özendirme paketi damga vurdu. Açıklanan yeni finansal alternatif sonrasında TL’deki hızlı yükseliş ve borsadaki üç devre kesici de dikkat çekti.

Türkiye’deki gelişmelerin başında TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan TL’yi özendirme paketi ve ardından gelen Dolar/TL’deki sert geri çekilme yer aldı. Türkiye dışı tarafta ise ülkelerin Omicron varyantına yönelik risklere yönelik yeni kısıtlamaları devreye alması etkili oldu.

Geçtiğimiz hafta özellikle Türkiye içinde yeni ekonomik program ve dövize endeksli mevduat odağında hareketli günler yaşandı. BIST 50’de uygulamaya alınan açığa satışta yukarı adım kuralı ve BIST 100’de devre kesicilerin çalışması, oynak kur hareketleri, TCMB’nin döviz rezervlerindeki hızlı gerileme, dövize yönelik müdahalelerin büyüklüğü de gündemdeki diğer başlıklar oldu.

İŞTE 7 BAŞLIKTA TÜRKİYE’DE GEÇTİĞİMİZ HAFTA…

1- TL’yi özendirme paketi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, “Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif açıklaması yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında, “Bu yeni araç şöyle işleyecektir; insanlarımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak. Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın kur daha yüksek olacak diye mevduatını TL’den dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak.” ifadelerini kullandı

2- Dolar/TL’de sert düşüş

Kabine toplantısı öncesinde 18 seviyesini aşarak rekor kıran dolar/TL kabineden çıkan TL’yi özendirici önlemlerin açıklanmasıyla gerileyerek 12,27 seviyesine kadar düşmüştü.

Haftanın devamında 10,50 seviyesine kadar geri çekilen Dolar/TL 11 seviyesinin altında işlem görmeye devam ediyor.

3- BIST 50’de açığa satışa yukarı adım kuralı uygulanacak

Pazartesi günü Borsa İstanbul, BIST 50 endeksindeki paylar için açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının uygulanacağını duyurdu. Uygulama hafta boyunca devam etti.

Uygulamaya göre, açığa satış işlemi yapılabilen paylarda açığa satış işlemi, açığa satışa konu olacak sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden gerçekleştirilebilecek.

4- Borsada çifte devre kesici

Dolar/TL’de yaşanan dalgalanma Borsa İstanbul’daki fiyatlamalara da yansıdı. Salı günü yükselişle başlayan endekste satışların hızlanmasıyla iki devre kesici uygulandı.

Çarşamba’da güne sert düşüşle başlayan ve seans içinde dalgalı bir seyir izleyen BIST 100 endeksinde günlük düşüşün yüzde 5’e ulaşmasıyla yine devre kesici uygulandı.

5- Gram altın önce bin lirayı aştı, sonra 600 TL’nin altını gördü

Dolar/TL ve ons altında yaşanan hareket sonrasında gram altın Pazartesi günü 1.000 lirayı gördü.

Perşembe günü ise gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki yükselişe rağmen dövize endeksli mevduat uygulamasının ardından dolar kurunda yaşanan sert düşüşle 600 TL’nin altını gördü.

6- Kur korumalı TL mevduatta azami faiz belli oldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı kur korumalı TL vadeli mevduatlara ve katılma hesaplarına ilişkin uygulama esasları hakkında bir açıklama daha yayımladı. Açıklamada söz konusu ürüne ilişkin azami faiz oranı belirtildi. Buna göre bankalarca azami faiz politika faizinin 300 baz puan üzerinde belirlenebilecek. Böylelikle TCMB’nin politika faizinin yüzde 14 olduğu dikkate alındığında söz konusu enstrüman için en düşük faiz yüzde 14, en yüksek faiz ise yüzde 17 olacak.

7- Merkez Bankası rezervlerinde hızlı gerileme

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) rezervleri müdahalelerin sürdüğü haftada gerileme kaydetti.

TCMB verilerine göre 17 Aralık haftasında brüt döviz rezervi 116,5 milyar dolara geriledi. Bir önceki hafta bu rakam 123 milyar dolar olmuştu. Aynı dönemde net rezervler ise 21,2 milyar dolardan 12,2 milyar dolara geriledi.

 

 

 

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu