KıbrısManşet

750 Bin hanede kredi riski!

İngiltere’de sürekli artan mortgage (konut kredisi) faizleri yeni bir tehlikeyi ortaya çıkardı

Mali Yürütme Otoritesi (FCA): On binlerce hanenin konut kredilerini ödeyememe riski bulunuyor

 

Haziran 2022 itibarıyla 200 binden fazla hanenin ödemeleri gecikti. Sayı her geçen ay artıyor

 

KREDİ FAİZLERİ TEHLİKE SINIRINDA…

İngiltere Merkez Bankası’nın (Bank of England-BoE) ekonomideki durgunluğu ve enflasyonu neden göstererek, gösterge niteliğindeki politika faizini sürekli artırması, yeni bir tehlikeyi daha ortaya çıkardı. 1990’lı yıllarda yükselen faizler nedeniyle on binlerce kişinin evlerini kaybettiğini hatırlatan ekonomi çevreleri, ülkede ödenemeyen konut kredilerinin (mortgage) binlerce kişiyi evsiz bırakabileceğine dikkati çekiyor.

 

200 BİNDEN FAZLA HANE TIKANDI…

İngiltere mali piyasalar düzenleyici kurumu, yükselen borçlanma maliyetlerinin ödemeleri karşılanamaz hale getirmesi nedeniyle 750 binden fazla hanenin önümüzdeki iki yıl içinde mortgage (konut kredisi) ödemelerini yapamama riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı. Mali Yürütme Otoritesi (FCA), 2022 Haziran ayı sonuna kadar 200 binden fazla hanenin ödemelerinde geciktiğini ve yaklaşık 40 konut kredisinden birinde vadesi geçmiş ödemeleri olduğunu belirtti.

 

RİSK GİDEREK ARTIYOR…

FCA’nın CEO’su Nikhil Rathi, bu hanelerin birçoğunun zaten binlerce sterlin geride kaldığını ve 117 bin borçlunun ipotek bakiyesinin yüzde 1,5’inden fazlasına eşit bir miktarı ödeyemediğini vurguladı. FCA, önümüzdeki iki yıl içinde 570 bin hanenin daha “ödeme eksikliği riski altında” olduğunu, bunun da ipotek maliyetlerinin gelirlerinin yüzde 30’undan fazlasına çıkacağı anlamına geldiğini kaydetti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu