GenelManşetTürkiye

90 bin 609 bina yıkıldı veya ağır hasarlı!

Türkiye’de Kahramanmaraş depremleriyle birlikte yaşanan felaketin sarsıcı sonuçları tek tek açığa çıkıyor

345 BİN BAĞIMSIZ BÖLÜM YIKILDI

Türkiye, Kahramanmaraş depremleriyle birlikte yaşanan felaketin sarsıcı etkisini yaşıyor. Can kaybı sayısı 40 bine yaklaşırken, on binlerce kişi depremde yaralandı. Deprem nedeniyle şehirlerde büyük enkaz yığınları ortaya çıktı. TC Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum 11 ilde 7 bin 328 uzmanın çalıştığını ve bugüne kadar 684 bin binaya tekabül eden 3 milyon bağımsız bölümün incelendiğini bildirdi. Kurum, “90 bin 609 binada yer alan 345 bin bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunun tespitini yaptık” dedi. Bakan ayrıca, ilk 30 bin konutun Mart ayı itibariyle inşasına başlanacağını söyledi.

100 MİLYON TON ENKAZ

Deprem bölgesinde 100 milyon ton enkaz çıkması bekleniyor. Uzmanlar, yaklaşık 660 stadyumu dolduracak büyüklüğe sahip molozların taşınacağı yerlerde gerekli tedbirlerin alınmasını ve yer altı sularına karışmasının önlenmesini istedi. Deprem bölgesindeki binaların yıkımının 2 yılı bulacağını belirten uzmanlar, enkaz parçalarının taş kırma makinalarında kırılarak stabilize halde yolların tamirinde kullanılabileceğini söyledi. Uzmanlar, binaların çelik demir hurdasının yaklaşık 1 milyon 750 bin tonu bulacağına ve bunların geri dönüşüme katkısının 6 milyar 600 milyon liraya ulaşacağına da işaret etti.

ENKAZ, ERCİYES DAĞI BÜYÜKLÜĞÜNDE

Çevre ve Enerji bakanlıkları uzmanları ile MAPEG yöneticileri, oluşan enkazın bertarafı için âtıl durumdaki açık maden sahalarının düşünüldüğünü bildirdi. Deprem bölgesinde 20 bin maden sahasının bulunduğunu söyleyen uzmanlar, uydu görüntüleri ile her bir sahanın ve kapasitesinin incelendiğini ve liste hazırlandığını anlattı. 4T Platformu Başkanı ve atık yönetimi uzmanı Ali Rıza Öner de yaptığı değerlendirmede, bölgede Erciyes Dağı büyüklüğünde Enkaz yığını ortaya çıktığını belirterek, bu yığını ortadan kaldırmak için arayışların sürdüğünü söyledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu