DünyaManşet

9’dan 5’e kadar çalışma Z kuşağının ruhunu emiyor 

Amerika'da yapılan bir araştırmada, Z kuşağının %60'ı geleneksel 9-5 arası yapılan işlerin ruh emici olduğunu söylüyor.  Dörtte birinden fazlası (%26) ise, 9 ila 5 arası işlerini bırakan insanlarla ilgili sosyal medya paylaşımlarının, kendilerini kurumsal işlerini bırakmaya motive ettiğini belirtiyor.  %36'sı da kurumsal iş bulmakta zorlanıyor.

Z kuşağı pek çok şeyle tanınıyor. Önceki nesillere göre eşitliğe daha çok önem veriyorlar.
Sosyal medya platformlarında büyüyen gençler,  temel sosyal konularda daha ilerici olma eğilimindeler.
Statükoya meydan okumaktan korkmuyorlar – özellikle kariyerleri ve iş-yaşam dengesi söz konusu olduğunda.
Amerika Birleşik Devletleri’nde Intuit Credit Karma adına Qualtrics tarafından 6 Şubat – 9 Şubat 2024 tarihleri ​​arasında, 18 – 27 yaşları arasındaki 2.036 yetişkin arasında yapılan araştırmaya göre Z kuşağı katılımcıların %60’ı geleneksel 9 ila 5 arası işlerin ruh emici olduğunu söylerken, %43’ü geleneksel 9 ila 5 arası çalışmayı arzulamadıklarını belirtiyor. İlginç olansa, 9’dan 5’e kadar çalışma isteği olmayanların birçoğunun (%57’si) erken emeklilik planları olması.

Bazı şeyleri feda edebilirler

Genç Amerikalılar geleneksel çalışma saati olan işlerden hoşlanmadığı için, 9’dan 5’e kadar çalışmaktan vazgeçmelerini sağlayacak yaşam tarzı değişikliklerini de düşündü.

Bu kararı vermeleri halinde, Z kuşağı çoğunlukla alışveriş ve dışarıda yemek yeme gibi zorunlu olmayan harcamaları azaltacaklarını (%43), geçimini sağlamak için ufak tefek işlerde çalışacaklarını (%33), arkadaşları ve ailelerinin yanına taşınacaklarını (%23) veya kendilerine güveneceklerini söylüyor.

Tutkularının peşinden gitmek anlamına geliyorsa Z kuşağının geleneksel iş avantajlarını masada bırakmakta hiçbir sorunu yok.

Z Kuşağı, hayallerindeki işte çalışma fırsatı verildiğinde şirket hisselerini veya sermaye seçeneklerini (%33), iş-hayat dengesini (%31) ve maaşı (%24) feda etmeye hazır olacaklarını söylüyor. 

Hatta bazı Z kuşağı, eğer hayallerindeki iş bunları sağlamasaydı sağlık sigortasından (%23) ve emeklilik primlerinden (%22) vazgeçecek kadar ileri gidebilirdi. 

Kurumsal işte çalışanlar tatminsiz

Şu anda 9’dan 5’e kadar bir işte çalışan Z kuşağının %26’sı işlerinden memnun olmadıklarını söylüyor.
Bunların neredeyse üçte ikisi (%65) yeterli maaş alamadıkları için memnun olmadıklarını söylüyor.
Geleneksel 9’dan 5’e kadar çalışan birçok Z kuşağının %61’i maaşlarının yaşam pahalılığına ayak uyduramadığını söylüyor. 

%46’ı bu çalışma saatleri ruh sağlığıma olumsuz etkili diyor

Z kuşağı çalışanları, ücret memnuniyetsizliğinin yanı sıra, 9 ila 5 çalışmanın ruh sağlıkları üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğunu (%49) ve işlerinde verimli olmadıklarını (%47) söylüyor.
Diğerleri ise başka bir şey yapmak için yeterli zamanları olmadığı için 9’dan 5’e kadar çalışmaktan memnun olmadıklarını (%41), geleneksel 9’dan 5’e kadar çalışma saatleri dışında geçimini sağlayabilen başka insanlar gördüklerini (%40), iş-yaşam dengesine sınır koymak onlar için zor olduğunu (%33), değerlerinin işverenlerininkiyle örtüşmediğini (%26) ve başkalarına hesap vermekten hoşlanmadıklarını (%23) belirttiler.

Kurumsal bir işte finansal istikrarın farkındalar

Şikayetleri ne olursa olsun Z kuşağının büyük bir kısmı 9’dan 5’e kadar çalışmanın getirdiği finansal istikrarın farkında.
Araştırmaya göre, 9’dan 5’e kadar işte çalışan Z kuşağının %40’ı, maaşlarının ve yan hakların, daha az geleneksel bir kariyer yolu izleme arzularından daha ağır bastığını söylüyor. 

Kurumsal bir iş bulmakta zorlanıyorlar

Ancak tam zamanlı bir işe sahip olmanın getirdiği finansal istikrar, pek çok Z kuşağı için, özellikle de okuldan hemen sonra iş piyasasına girenler için ulaşılmaz görünüyor. 

Yeni mezunlar, zorlu bir beyaz yakalı iş piyasasında, bırakın kurumsal işi, asgari ücretli iş bile bulmakta zorlanıyor. Araştırmaya göre Z kuşağının üçte birinden fazlası (%36) şu anda kurumsal bir iş bulmakta zorlandığını söylüyor. 

“İşinizi bırakmadan önce planınızı yapın”

Intuit Credit Karma’nın tüketici mali savunucusu Courtney Alev, “Çoğu zaman, temel özellikleri ve eğilimleri belirlerken nesiller tek parça olarak ele alınıyor” dedi. “Z Kuşağı’nın çalışma kültürüne yönelik tutumları konusunda herkese uyacak tek bir yorum olmasa da, işyerinde nasıl göründükleri konusunda farklı bir yaklaşım benimsedikleri inkar edilemez. Bazıları için bu, iş-yaşam dengesi, tazminat, zihinsel sağlık ve şirket değerleri konusundaki beklentileri konusunda daha yüksek sesle konuşmak anlamına geliyor. 

Diğerleri için bu, geleneksel olmayan bir kariyer yolunu takip etmek için 9 ila 5 işlerini bırakmak anlamına geliyor. İkinci taraftaysanız, sizi takdir ediyorum ama aynı zamanda işinizi bırakmadan önce mali durumunuz için bir plan yapmanızı, yani altı aya kadar yaşam masraflarınızı karşılamaya yetecek kadar para biriktirdiğinizden emin olmanızı tavsiye ediyorum. Ve sağlık sigortasının güvence altına alınmasını. Örneğin, ebeveynleriniz bakmakla yükümlü oldukları kişileri kapsayan bir sağlık sigortası planına sahipse, genellikle 26 yaşına gelene kadar siz de onların planına eklenebilirsiniz.” 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu