Grand Pasha Nicosia
Ezic
Serena Butik
Omag Intense
Shopoint
EMU Kurum İndirimi
Visit NCY
SOS Çocukköyü
Piabella
Vestel KKTC
Grand Sapphire Resort
SEMKA
Merit Hotels
Card Plus
Altınbaş Üniversitesi
EkonomiGenelGüney KıbrısManşet

Güney’de emlak satışları sıkıntılı

Güney Kıbrıs’ta ilk 7 ayda emlak satışları geçen yıla göre arttı ancak, 2019’a göre hala düşük

Stelios
California Restaurant
Airtech Kıbrıs
Zenith Özyalçın
GAÜ

Güney Kıbrıs’ta ilk 7 ayda emlak satışları geçen yıla göre arttı ancak, 2019’a göre hala düşük

SATIŞLARDAKİ SIKINTI AŞILAMIYOR… Güney Kıbrıs’taki gayrimenkul satışlarında iki yıldır yaşanan sıkıntılar bir türlü aşılamıyor. Satışlar koronavirüs öncesi seviyelerden uzakta kalırken, sektörün görünümü arzulanan seviyenin çok uzağında. Rum Yönetimi Tapu Müdürlüğü’nün yayınladığı verilere göre emlak satışları 2021’in ilk yedi ayında 2020’nin aynı dönemine göre %31 artmasına rağmen, koronavirüs salgınından önceki döneme kıyasla %17 daha düşük düzeyde. Ocak-Temmuz döneminde satış belgeleri toplamı 5 bin 365 adete ulaştı. 2020’de bu rakam 4 bin 097, 2019’un ilk yedi ayında da 6 bin 456 adet idi.

YÜKSEK PERFORMANSLI BÖLGELER DÜŞÜŞTE… Rum emlak çevreleri satışlardaki sıkıntının, Lefkoşa bölgesindeki konut alımlarındaki %46’lık artışla bir ölçüde dengelendiğini, ancak, yüksek performanslı bölgeler olan Limasol, Larnaka ve Baf’taki satışlarda yaşanan %45’e varan düşüşlerin hayal kırıklığı yarattığını söylüyor. Emlak uzmanları bunun, 2021’deki artışın (2020’ye göre) pandemi öncesi performansından uzak kalan sektör için kasvetli görünümün devam ettiği anlamına geldiğini savunuyor. Güneydeki konut satışları için yapılan 2019-2021 (Ocak-Temmuz) kıyaslamasında en büyük düşüşün %45 ile Baf bölgesinde yaşandığı görülüyor. Limasol’da %26, Mağusa %14’lük, Larnaka da %9’luk düşüşle sıralanıyor.

ALIMLARIN %67’Sİ İÇ PİYASADAN… Rum Tapu Müdürlüğü’nün yayınladığı verilerine göre, 2021’deki satışların %67,3’üne denk gelen 3 bin 612 adedi yerli halka yönelik oldu. Ocak-Temmuz döneminde 1,753 adetlik satış yapılan yabancı alıcıların payı ise %32,7 düzeyinde hesaplandı. 2020’nin ilk yedi ayında yerlilere yapılan satışlar 1,660 adet, 2019’da 2 bin 902 adet olmuştu. Geçtiğimiz Temmuz ayında yabancı alıcılara satışlar ise yıllık bazda %16,7 oranında arttı ve 314’e çıktı. Temmuz 2020’de satış adedi 269, Temmuz 2019’da da 429 idi.

KSTÜ
Northernland
Meriç Süt
Evsulink
Maraton İskele

Diğer Haberler

Kıbrıs Online
Başa dön tuşu