Türk Lirası bugün %1’in üzerinde yükseldi
Türkiye piyasalarında dolar 7.46, Euro 9.12, sterlin de 10.09’dan satılırken, KKTC piyasasında dolar 7.50, Euro 9.19, sterlin ise 10.18’den alıcı buluyor

GIYNIK ÖZEL
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın geçen hafta beklentileri aşan faiz artırımı Türk Lirası’na yılın son haftasında nefes aldırdı.
TL haftaya yükselişle girerken, Türkiye piyasalarında saat 12.00 sıralarında dolar/TL %1.10 düşüşle 7.4646 seviyesinde, Euro/TL %0.82 düşüşle 9.1283 seviyesinde ve sterlin/TL de %1.30 düşüşle 10.0966 seviyesinde işlem görüyordu.
KKTC serbest piyasasında da aynı dakikalarda dolar 7.50 TL’den, Euro 9.19 TL’den ve sterlin de 10.18 TL’den satılıyordu.
PİYASALARDA HACİMLER DÜŞÜK
Küresel yatırımcılar piyasadan yeni yıl öncesi büyük ölçüde çekilirken, yeni pozisyon alma istekliliği önümüzdeki yılın ilk günlerine kalacak olmasıyla hacimlerin düşük kalması bekleniyor.
Politika faizinde geçen hafta beklentilerin üzerinde artış yapan Merkez Bankası (TCMB) para politikasını kullanma kabiliyeti nedeniyle sorgulanan kredibilitesini artırırken TL’ye yönelik beklentilerde de genellikle iyimserlik hakim durumda.
TCMB politika faizini 200 baz puan artışla beklentilerin üzerine çekip %17’ye yükseltirken para politikasında sıkı duruşun, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar kararlılıkla sürdürüleceğine dikkat çekti.
Bankacılar BDDK’nın taksit sınırlamaları gibi para politikasında sıkılaştırmayı tamamlayıcı adımlarının faiz artışının etkinliğini artıracağına dikkat çekti. Benzer şekilde sigara vergi indirimleri de enflasyona yaklaşık 50 baz puan destek olacak. Bazı bankacılar TCMB’nin politika faizinin 2021 için tepe noktasına ulaşmış olduğunu düşünüyorlar.
TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın Cuma günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonun’da yaptığı sunumda %5 enflasyon hedefine ulaşılabileceği yönündeki kararlı mesajlar ve swap işlemlerinin Ocak’tan itibaren günlük açıklanacağı bilgisi ön plana çıktı.






































