EkonomiGenelKıbrısManşet

Maliye’nin iç borç stoku 241 milyon doları geçti

Maliye Bakanlığı için çıkılan 4 ayrı DİBS ihalesiyle borca borç katıldı

ARTUN ÇAĞA

Maliye Bakanlığı için çıkılan 4 ayrı DİBS ihalesiyle borca borç katıldı

Maliye bakanlığı, bütçedeki derin deliği borçla kapamaya çalışıyor

Bakanlar Kurulu “borçlan” dedi, maliye 106 günde 9 milyarın üzerinde borç aldı

BORCA BORÇ KATILIYOR

KKTC Merkez Bankası’nın Maliye Bakanlığı’na kaynak sağlamak amacıyla çıktığı Türk Lirası, ABD Doları, Euro ve İngiliz Sterlini cinsinden iç borç ihalesi önceki gün sonuçlandı. İhale sonucunda “vatandaşlara ödetilen” iç borç yüküne; “2 milyar 375 milyon Türk Lirası”; “7 milyon 200 bin dolar”, “6 milyon Euro” ve “8 milyon 350 bin sterlin” daha eklendi. Dörtlü Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS/Hazine bonosu ihracı) ihalesinde alınan yeni borçların Türk Lirası karşılığı 3 milyar 363 milyonu aştı. Bu borçlanmalarla birlikte 11 Şubat ile 27 Mayıs arasındaki yaklaşık üç buçuk aylık sürede Maliye 13 kez borçlanmaya giderken, alınan borcun toplamı 9 milyar 448 milyon lirayı geçti.

6 DEDİLER 9’U AŞTILAR

Bakanlar Kurulu, 4 Şubat’ta, “Devletin mali yükümlülüklerinin yerine getirilmesine olanak sağlamak amacıyla, 2025 Mali Yılı Bütçe Yasası limitleri dahilinde 6 milyar TL borçlanma kararı” almış, Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştı. Karardan sonra ardı ardına borçlanma ihaleleri açılırken, daha önceki 9 ihalede 6 milyar 084 milyon liralık borca imza atılmıştı. Bakanlar Kurulu’nun koyduğu 6 milyarlık baraj fazlasıyla aşılırken, bütçedeki derin delik nedeniyle borçlanmaların devam etmesi bekleniyor.

BORÇ STOKU 241 MİLYON DOLAR

Maliye Bakanlığı TÜK, DAÜ ve Cypfruvex gibi kurumlar için de borçlanırken, 27 Mayıs’taki ihaleler sonrasında DİBS stoku (iç borç toplamı) Türk Lirası’nda 3 milyar 291 milyon düzeyine; dolarda 86 milyon 734 bin düzeyine; Sterlinde 34 milyon 850 bin düzeyine, Euro’da da 20 milyon düzeyine çıktı. Borç stoku önceki günkü kurlarla 9 milyar 402 milyon liraya işaret ederken, dolar karşılığı 241 milyon 330 bin düzeyinde hesaplandı. Merkez Bankası hesaplarında görülen 3 milyar 059 milyon liralık “Kısa Vadeli Avans” da hesaba katılınca devletin borç yükü artıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu