DünyaEkonomiGenelManşet

AB, Rusya’dan gelen gazdan tamamen vazgeçme konusunda anlaştı

2027 sonundan itibaren Avrupa Birliği artık Rus gaz ithalatı almayacak.

2027 sonundan itibaren Avrupa Birliği artık Rus gaz ithalatı almayacak. Üye devletler ve Parlamento arasındaki anlaşma kalıcı olarak bağlayıcı olacak.

Die Zeit gazetesindeki habere göre Avrupa Birliği, Rus gazından tamamen vazgeçme konusunda anlaşmaya vardı. Anlaşmaya göre, boru hatları üzerinden uzun vadeli sözleşmelere dayalı Rus gazı ithalatının en geç 1 Kasım 2027 tarihine kadar tamamen durdurulması gerekiyor; bunu Avrupa Birliği Konseyi açıkladı. Üye devletlerin hükümet temsilcileri ve Avrupa Parlamentosu bu konuda anlaşmaya varmış durumda.

Anlaşmanın, Avrupa Parlamentosu ve Konsey’deki üye devletler tarafından resmen onaylanması gerekiyor. AB ülkeleri daha Ekim ayında 2028’den itibaren Rus gaz ithalatının tamamen durdurulması yönünde çoğunlukla görüş bildirmişti. Rus sıvılaştırılmış doğal gazı (LNG) ithalatı yasağının ise AB’nin 19. yaptırım paketiyle uyumlu olarak Ocak 2027’den itibaren geçerli olması planlanıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu