DünyaGenelManşet

Sınır Tanımayan Gazeteciler: Gazeteci düşmanı İsrail

Sınır Tanımayan Gazeteciler Tarafından İsrail 'Gazetecilerin En Büyük Düşmanı' İlan Edildi

Sınır Tanımayan Gazeteciler Tarafından İsrail ‘Gazetecilerin En Büyük Düşmanı’ İlan Edildi

Yıllık rapor, İsrail’i kartellerin ve organize suç örgütlerinin önünde, gazeteci ölümlerinin birincil faili olmakla suçluyor.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Perşembe günü yayınlanan yıllık raporunda, dünya çapındaki tüm muhabir cinayetlerinin neredeyse yarısının Gazze’de kaydedilmesiyle birlikte, İsrail ordusunu “gazetecilerin en büyük düşmanı” olarak niteledi.

Fransa merkezli örgüt, geçen yıl öldürülen 67 medya çalışanının yüzde 43’ünün İsrail tarafından öldürüldüğünü, bunun da Filistin topraklarını gazeteciler için dünyadaki en tehlikeli yer haline getirdiğini belirtti.

RSF’ye göre İsrail ordusu; karteller ve organize suç örgütlerinin (yüzde 24) ve Rus ordusunun (yüzde dört) önünde yer alarak gazeteci ölümlerinin birincil faili konumunda.

RSF son raporunda, “Binyamin Netanyahu hükümeti altında İsrail ordusu, Filistin basınına yönelik yakın tarihte eşi benzeri görülmemiş bir katliam gerçekleştirdi,” ifadelerini kullandı.

RSF Raporunda Öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

Son 12 ayda katledilen gazetecilerin neredeyse yarısı (%43), Gazze’de İsrail silahlı kuvvetleri tarafından öldürüldü. Ukrayna’da Rus ordusu, yabancı ve Ukraynalı muhabirleri hedef almaya devam ediyor. Sudan da basın mensupları için son derece ölümcül bir savaş bölgesi olarak öne çıktı.

Meksika’da, 2025 yılında gazeteci cinayetlerinde görülen endişe verici artıştan organize suç örgütleri sorumlu. Bu yıl, -en azından- son üç yılın en ölümcül yılı oldu ve Meksika, öldürülen dokuz gazeteciyle, gazeteciler için dünyanın en tehlikeli ikinci ülkesi konumunda. Latin Amerika giderek daha fazla “Meksikalılaşırken” bu eğilim yayıldı ve dünyada öldürülen gazetecilerin %24’ünü oluşturdu.

Gazeteciler kendi ülkelerinde daha fazla risk altında. Bu yıl sadece iki yabancı gazeteci öldürüldü: Ukrayna’da bir Rus dron saldırısında öldürülen Fransız foto muhabiri Antoni Lallican ve on yıldan fazla süredir yaşadığı Honduras’ta öldürülen Salvadorlu gazeteci Javier Hércules. Öldürülen diğer tüm gazeteciler, kendi ülkelerinde habercilik yapıyordu.

Dünya genelinde şu anda 503 gazeteci tutuklu bulunuyor. Gazeteciler için dünyanın en büyük hapishanesi hala Çin (121); Rusya (48) ise diğer tüm devletlerden daha fazla yabancı gazeteciyi (26 Ukraynalı) hapsederek şu anda ikinci sırada yer alıyor. Myanmar (47) ise üçüncü sırada geliyor.

Beşar Esad rejiminin düşmesinden bir yıl sonra, onun yönetimi altında tutuklanan veya esir alınan muhabirlerin çoğu hala bulunamadı. Bu durum Suriye’yi, dünya toplamının dörtte birinden fazlasıyla, en yüksek sayıda “kayıp” basın mensubuna sahip ülke yapıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu