EkonomiGenelKıbrısManşet

İşçi ve işveren tarafları yine gerildi, bakanlık sessiz!

Bir yanda Türk Lirası’nın yaşadığı aşırı değer kaybı diğer yanda insafsız zamlar var

ÖZEL HABER

Bir yanda Türk Lirası’nın yaşadığı aşırı değer kaybı diğer yanda insafsız zamlar var

Temmuz başında 957 Euro’ya denk gelen 44 bin 546 TL’lik net asgari ücret 886 Euro’ya indi

İşçi tarafı: konu artık ‘zam’ meselesi değil; çalışarak yaşamanın mümkün olup olmadığı meselesidir

HER GÜN AZALIYOR

Ülkede bir yanda Türk Lirası’nın dövizler karşısında yaşadığı aşırı değer kaybı diğer yanda “maaş ve ücretleri bahane eden” mal ve hizmet sunucularının “insafsız” zamları, asgari ücreti her geçen gün biraz daha erozyona uğratıyor. “Dün aldığı malı bugün aynı fiyata satın alamadığını” söyleyen vatandaşlar, nasıl geçineceğinin hesabını yapıyor. Asgari ücretin artık özel sektörün maaşı haline geldiğine işaret eden vatandaşlar, bu sorundan hükümetleri sorumlu tutuyor.

957’DEN 886 EURO’YA

KKTC’de 1 Temmuz 2025 itibarıyla brüt 51 bin 202, net 44 bin 546 TL olarak belirlenen asgari ücret, beş buçuk aylık sürede enflasyon ve döviz karşısında iyice eridi, çalışanlara göre bir avuç oldu. GIYNIK Ekonomi’nin yaptığı hesaplamaya göre belirlendiği gün “957” Euro’ya denk gelen net asgari ücret, 15 Aralık itibarıyla %7.5 kayıpla, “886” Euro olarak hesaplandı. Bir yanda bu gelişmeler yaşanırken diğer yanda yine işçi ve işveren temsilcileri arasında “geleneksel” tartışmalar var.

BAKANLIK ORTALIKTA YOK

Ekonomik krizin zirveye çıktığı bu günlerde çalışanlar kendilerini yine asgari ücret tartışmalarının ortasında buldu. İşverenler asgari ücretin kendilerini nasıl batıracağını anlata anlata bitiremezken, sendikalar verilen ücretin gıda harcamalarına bile zor yettiğine dikkati çekiyor. Asgari ücrette en yetkili makam olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ise “çalışanları” bir tarafa bırakıp, Kıbrıs sorunu konusunda Cumhurbaşkanı’na laf yetiştirme derdinde.

HİNDİSTAN PAKİSTAN ÖRNEĞİ

İşverenler Sendikası tarafından yapılan bir açıklamada Hindistan ve Pakistan’daki düşük ücretlerin örnek gösterilmesi, işveren ve işçi tarafı arasındaki gerginliği daha da artırdı. Hür-İş Federasyonu’ndan yapılan açıklamada “Bakan da böyle mi düşünüyor” sorusu soruldu. Federasyonun açıklamasında, “Hiçbir Kıbrıslı asgari ücrete çalışmaz” söyleminin toplumdan kopuk olduğu ifade edilirken, emekçiyi küçümseyen bu yaklaşımın çalışma barışını zedelediği ve toplumsal adaleti tehdit ettiği kaydedildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu