Grand Pasha Nicosia
Ezic
Serena Butik
Omag Intense
Shopoint
EMU Kurum İndirimi
Visit NCY
SOS Çocukköyü
Piabella
Vestel KKTC
Grand Sapphire Resort
SEMKA
Merit Hotels
Card Plus
Altınbaş Üniversitesi
GenelKıbrısManşet

Üç yıl arayla sağ ve sol kanadından yaralandı

Kıbrıs’taki ilgi çekici kuş türleri arasında yer alan ve doğal denge açısından oldukça önemli olduğu bilinen kızıl şahinlerin, insan tehdidi altında kaldığını gösteren yeni bir örnek yaşandı. Bundan üç yıl önce vurularak yaralanan ve Taşkent Doğa Parkı ekipleri tarafından tedavi edilen kızıl şahin, geçtiğimiz günlerde bir kez daha vurulmuş halde bulundu.

California Restaurant
Airtech Kıbrıs
Zenith Özyalçın
GAÜ

Kıbrıs’taki ilgi çekici kuş türleri arasında yer alan ve doğal denge açısından oldukça önemli olduğu bilinen kızıl şahinlerin, insan tehdidi altında kaldığını gösteren yeni bir örnek yaşandı. Bundan üç yıl önce vurularak yaralanan ve Taşkent Doğa Parkı ekipleri tarafından tedavi edilen kızıl şahin, geçtiğimiz günlerde bir kez daha vurulmuş halde bulundu.

Taşkent Doğa Parkı Direktörü Kemal Basat, ilk olarak 6 Haziran 2022’de Doğancı’daki bir su havuzunda bitkin halde bulunan şahinin tedavisini ve bakımını yaptıklarını ve doğaya saldıklarını belirtti.

Basat’ın verdiği bilgiye göre, ilk tedavisinden sonra takip çipi takılan kızıl şahin, özgürlüğüne kavuştuktan üç ay sonra kanadından vuruldu. Sinyal yardımıyla bulunan şahinin vücudundan çok sayıda saçma çıkarıldı. Ayrıca sağ kanadı ile sağ ayağında kırık oluştu.

1,5 aylık tedaviden sonra bir kez daha doğaya salınan şahin, üç yıl sonra geçtikten sonra geçtiğimiz ay yeniden yaralı halde bulundu. Lefke’de tespit edilen şahinin bu kez de sol kanadından vurulduğu anlaşıldı. Saçmalar takip cihazına da zarar verdiği için şahin tesadüfen bulunabildi. Talihsiz hayvan yeniden tedavi altına alındı. Kemal Basat, şunları belirtti:
“Şimdi üçüncü kez tedavi sürecinde. Ekip arkadaşlarımız onu üçüncü kez hayata döndürmek, dördüncü kez özgürlüğe kanat çırpmasını sağlamak için mücadele ediyor. Tüm yaşadıklarına rağmen durumu iyi, ümitliyiz.

Kızıl şahinlerin beslenmesinin yaklaşık yüzde 75’i küçük memelilerden, özellikle kemirgenlerden oluşur. Tarım alanlarında doğal biyolojik mücadelede en önemli müttefiklerimizden biridir.
Böylesine faydalı bir canlıya, hem de iki farklı kez, silah doğrultmak… Buna “cahillik” demek bile yetersiz kalıyor.

RC5103, 10 yıllık Kıbrıs Yaban Hayatı tarihinde Merkezimize üç kez gelen ilk hayvan. Ve büyük ihtimalle üç kez doğaya dönen ilk hayvan da olacak.

Ona yaşatılanlar utanç verici, ama hayatta kalması bizim tek tesellimiz.”

KSTÜ
Northernland
Meriç Süt
Evsulink
Maraton İskele

Diğer Haberler

Kıbrıs Online
Başa dön tuşu