
4 Ayda %7 Oranında Artan Para Arzı, Tüm Zamanların En Yüksek Miktarı Rekorunu Yeniledi
Mart Ayında %46.8’e Kadar Gerileyen “Vadeli Tasarruf Mevduat” Nisan’da %47.7’ye Yükseldi
ÖZEL HABER
32 AYDIR ARTIYOR… KKTC Merkez Bankası verilerine göre bir ekonomide kullanılabilecek toplam para miktarını gösteren ‘Para Arzı’ (M3), Nisan ayında ilk kez 420 milyar Türk Lirası’nı aştı. Mart sonunda 417,8 milyar lira olan para arzı, bir aylık dönemde %2.18 oranında artarak, 426 milyar 980 milyon liraya çıktı. Yıllık bazda %35.8 oranında artan para arzı, Nisan’daki seviyesiyle tüm zamanların en yüksek noktasını daha ileri taşıdı. Para arzı en son Ağustos 2023 tarihinde sadece %0.89 oranında bir gerileme yaşarken, Nisan ayıyla birlikte aralıksız artış serisini 32 aya çıkardı.
ENFLASYON UÇURUYOR!… Bir ekonomideki yüksek para arzının, yüksek enflasyonu da gösterdiğine işaret eden ekonomistler KKTC’deki enflasyonun açıklanandan daha yüksek olduğunu savunuyor. Ekonomistler para arzının Ekim 2022’de 100 milyar, Aralık 2023’te 200 milyar; Nisan 2025’te 300 milyarı; Ocak 2026’da ise 400 milyarı geçtiğine işaret ederken, bu hızlı değişimin yüksek enflasyon kaynaklı olduğunu vurguluyor. TC Merkez Bankası, enflasyon-para arzı ilişkisini; “Para arzının artması, enflasyonun oluşmasındaki bir başka unsurdur. Bu durumda, yatırım ve tüketim harcamaları artarak fiyatlar üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşur.” şeklinde açıklıyor.
VADELİ 203 MİLYARI GEÇTİ… Açıklanan veriler, geçtiğimiz Mart ayında toplam para arzı içindeki payı %46.86’ya kadar gerileyen “vadeli tasarruf mevduatın” payının, Nisan’da %47.76’ya kadar yükseldiğini gösteriyor. M3 içindeki payı en son Haziran 2025’te aran vadeli mevduatlar, ardı ardına 9 ay düşüş yaşamıştı. Bir yılda %30 oranında artan vadeli mevduatlar 156,5 milyar liradan, 203,5 milyar liraya ulaştı. Para arzında ikinci en yüksek paya sahip olan “vadesiz tasarruf mevduat” 66 milyarı görürken, üçüncü sıradaki “vadeli ticari mevduat” 45,3 milyar, “vadesiz ticari mevduat” da 38 milyar lira düzeyinde saptandı.





































