
Katar, Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılması ve ateşkesin uzatılmasının ABD-İran müzakerelerinin yeniden başlamasının önünü açacağını bildirdi.
Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, İran ve Umman’ın Hürmüz Boğazı konusunda anlaşmaya varmasını beklediklerini söyledi.
Ensari, “Katar ve bölge ülkeleri olarak bir an önce görmek istediğimiz şey, Hürmüz Boğazı’nın açılması ve ateşkes konusunda bir anlaşmaya varılmasıdır.” dedi.
Katar’ın önceliğinin bölgedeki gerilimi düşürmek ve tarafları yeniden müzakere masasına döndürmek olduğunu belirten Ensari, “Çözüme giden tek yol diplomasiye dönülmesi, ateşkesin sağlanması, Hürmüz Boğazı’nın açılması ve müzakerelere dönülmesidir.” ifadelerini kullandı.
Ensari ayrıca, İran’ın Katar tarafından pilotların alıkonulduğu yönündeki iddialarını reddettiklerini belirterek, Tahran’ın teknik inceleme için heyet gönderilmesi yönündeki davete yanıt vermesini beklediklerini söyledi.
Gazze’deki ateşkes sürecine de değinen Ensari, Katar, Mısır ve Türkiye’nin ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasının uygulanması için çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.




































