EkonomiGenelKıbrısManşet

Arıklı: Üreteceksin, üreteceksin ve bağımlı olmayacaksın

Ekonomi ve Enerji Bakanı ve Erhan Arıklı,“Üreten bir ekonomiye kavuşmalıyız. En fazla 5 yıllık bir koruma fonu kullanabiliriz ama sonra kendi başınasınız. Üreteceksin, üreteceksin ve bağımlı olmayacaksın” çağrısı yaptı.

Ekonomi ve Enerji Bakanı ve Erhan Arıklı, katıldığı bir programda konuştu, “Üreten bir ekonomiye kavuşmalıyız” dedi. Yerli üreticilere de seslenen Arıklı, “En fazla 5 yıllık bir koruma fonu kullanabiliriz ama sonra kendi başınasınız. Üreteceksin, üreteceksin ve bağımlı olmayacaksın” çağrısı yaptı.

Kalkınma projeleriyle konuşmasına başlayan Bakan Arıklı, devletin kendi ayakları üzerinde durabilecek ekonomik bir yapıya ulaşması gerektiğini kaydetti. “Her ay ciddi bir açıkla karşı karşıyayız” vurgusu yapan Arıklı, “Üreten bir ekonomi haline gelmemiz gerekiyor. Ürettiğimizi de satabilmemiz lazım. Pazar bulmalıyız ki yatırımcı gelebilsin. Türkiye ziyaretlerimde Güvercinlik’te kurulacak sanayi bölgesi projelerimizi anlattık. Karşımdakilerin ilk sorusu ‘Üretimden bahsediyorsanız elektrik fiyatlarınız ne kadar?’ oldu” bilgisi paylaştı.

“BİZ 1,23 KURUŞ NOKTASINA NASIL GELDİK?”

Bakan Arıklı, devlet olarak ilk yapılması gerekenin elektrik maliyetlerini aşağıya çekmek olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’de elektrik kilowatt başına 30 kuruş iken biz 1,23 kuruş noktasına nasıl geldik?” diye sordu.

“Piyasayı ucuzlattığımızda insanlar çok mutlu olacak ve Güney Kıbrıs ekonomisi de ülkemize kayacak. Buda bir pazar…” ifadelerini kullanan Arıklı, “Akaryakıta uzun süre zam yapmamayı başardık, buna yapılan zam Hayat Pahalılığı ödeneğini etkiliyor. Yüksek enerji bedelleriyle Türkiye ile rekabet edilemez. Dolayısıyla üreticiyi korumak için fon konulur… Ayrıca dünyanın hiçbir yerinde koruma amaçlı fon kalkanı sürekli devam etmez, etmemeli de…” şeklinde konuştu.

Üreticilere de seslenen Arıklı, “En fazla 5 yıllık bir koruma fonu kullanabiliriz ama sonra kendi başınasınız. Üreteceksin, üreteceksin ve bağımlı olmayacaksın” çağrısı yaptı.

“LÜKS YAŞAYIP, ZARAR GÖSTERİP, VERGİ KAÇIRIYORLAR…”

Ekonomi Bakanı Arıklı, “Lüks yaşayıp her yıl zarar gösterenler vergi kaçırmayı normalleştirmiş. Devletin bunu sorgulaması lazım. Her yıl zarar ediyorsa edindiklerini nasıl elde ediyorlar?” sorusu yöneltti.

Arıklı konuşmasına şöyle devam etti;

“KKTC’yi kendi ayakları üzerinde durabilecek bir ekonomiye dışarıdan tek kuruş para almadan kavuşturacağız. Yeter ki yatırımcıları küstürmeyelim, atıl durumdaki sermayeyi hayata kavuşturabilelim”

Arıklı konuşmasına şöyle devam etti;

“KKTC’yi kendi ayakları üzerinde durabilecek bir ekonomiye dışarıdan tek kuruş para almadan kavuşturacağız. Yeter ki yatırımcıları küstürmeyelim, atıl durumdaki sermayeyi hayata kavuşturabilelim”

“KURUM BU ŞEKİLDE DEVAM EDERSE, KORKTUKLARI ÖZELLEŞTİRME BAŞLARINA GELECEK”

Bakan Arıklı, Kıb-Tek’teki yolsuzluk hakkında ise şunları söyledi;

“EL-SEN çalışanlarının haklarını gasp edersem yeri göğü indirseler hak vereceğim. Ama burada onları ilgilendiren bir durum yok. Benim derdimin burayı özelleştirmek olduğundan bahsediyorlar. 38 doları 40 dolar yapsam hoşunuza mı gidecek? Herkes kendi işine baksın. Kurum bu şekilde devam ederse, korktukları özelleştirme başlarına gelecek. Siz sadece bizi izlemeye devam edin her şey güzel olacak”

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu