GenelKıbrısManşet

AB, 20 milyon avroluk destek programını onayladı

Avrupa Komisyonu salgından etkilenen küçük ve orta ölçekli işletmeleri (KOBİ'ler) desteklemek için 20 milyon Euroluk Kıbrıs planını onayladı.

Program, Devlet Yardımları Geçici Çerçevesi kapsamında onaylandı. Komisyon, sübvansiyonlu faiz oranlarıyla kredi şeklini alacak olan kamu desteğinin, finans sektörü dışında ekonominin tüm sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’lere açık olacak.

Yardım, Kıbrıs ile Avrupa Yatırım Bankası (AYB) arasında bir anlaşma ile oluşturulan ve AYB tarafından yönetilen Kıbrıs Enerji Fonları Fonu (Avrupa Bölgesel ve Kalkınma Fonu ve Devlet tarafından ortak finanse edilmektedir) kaynaklarından sağlanacak.

Program kapsamında yararlanıcılar, sübvansiyonlu kredileri açık ve ayrımcı olmayan bir seçim prosedürü yoluyla AYB tarafından seçilecek bir mali aracıdan alabilecekler.

Açıklamada, tedbirin amacının yararlanıcıların karşılaştıkları likidite sıkıntısını gidermelerine ve finansmana erişimlerini artırmalarına yardımcı olmak ve böylece salgın sırasında ve sonrasında faaliyetlerine devam etmelerine yardımcı olmak olduğu belirtildi.

Komisyon, programın Geçici Çerçevede belirtilen koşullara uygun olduğunu tespit etti. Özellikle, (i) kredilerin vadesi altı yıl ile sınırlıdır, (ii) kredilerin yıllık faiz oranları Geçici Çerçeve’de belirtilen asgari seviyelere uygundur, (iii) yararlanıcı başına kredi tutarı ile uyumludur Geçici Çerçeve tarafından öngörülen, (iv) krediler yatırım ve / veya işletme sermayesi ihtiyaçları ile ilgili ve (v) kredi sözleşmeleri en geç 31 Aralık 2021 tarihine kadar imzalanacaktır.

Buna ek olarak, önlem, seçilen mali aracının önlemin avantajını nihai yararlanıcılara mümkün olan en geniş ölçüde aktarmasını sağlamak için güvenceler içermektedir.

Komisyon, TFEU Madde 107 (3) (b) ve Geçici Çerçeve’de belirtilen koşullar uyarınca, bir Üye Devletin ekonomisindeki ciddi bir rahatsızlığın giderilmesi için tedbirin gerekli, uygun ve orantılı olduğu sonucuna varmıştır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu