DünyaEkonomiManşetToplum

ABD konut piyasası giderek canlanıyor

Mortgage faiz oranlarının düşmesiyle donmuş konut piyasası yeniden çözülmeye başladı

Mortgage faiz oranlarının düşmesiyle donmuş konut piyasası yeniden çözülmeye başladı.

 

FAİZLER %7’NİN ALTINDA
ABD’de mortgage faiz oranlarının %7’nin altına düşmesi ve daha fazla evin el değiştirmesiyle birlikte, durma noktasına gelmiş olan konut piyasası yeniden canlanmaya başladı. Verilen bilgilere göre, potansiyel ev alıcıları onlarca yıldır yüksek seyreden mortgage oranları ve artan ev fiyatlarıyla mücadele ettikten sonra iyi haberler almaya başladı. Ülkede, yakın zamana kadar can çekişen ev satışlarının yeniden hızlanması bekleniyor. Gayrimenkul veri analizi şirketi UrbanDigs, “Piyasaların dönüş yaptığına inanıyoruz” diyor.

BEKLEMEKTEN YORULDULAR
Mortgage News Daily, ortalama 30 yıllık sabit ipotek oranının iki ay önce %8 ile zirve yaptıktan sonra %6.64’e kadar gerilediğine işaret ediyor. Aynı zamanda, Redfin tarafından yayınlanan rapora göre, Kasım’da hem yeni hem de bekleyen ev satışları, alıcılar ve satıcıların ‘kenarda beklemekten yorulması ve ipotek oranlarının düşmesiyle’ bir yılın en yüksek seviyelerine tırmanmış durumda. Yeni ilanlar aylık %1.3 artışla Ekim 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, aktif ilanlar yani toplam satılık ev arzının ise aylık bazda %3.9 oranında arttığı görülüyor.

KONUT PİYASASI DONMUŞTU
Mortgage oranlarının %8’e ulaştığı dönemde, Ulusal Emlakçılar Birliği’ne (National Association of Realtors – NAR) göre, mevcut ev satışları; Eylül ayında yıllık bazda %15 oranında çarpıcı bir düşüş göstererek mevsimsellikten arındırılmış yıllık 3,96 milyon işlem oranına ulaştı. Bu, dünya ekonomisinin ve ABD konut piyasasının Büyük Finans Krizi’nden çıkmaya başladığı 2010 yılından bu yana en düşük rakam anlamına geliyordu. Ancak, oranlarının artık düşüyor olması ‘konut piyasasına yeni bir soluk getirmeye’ başladı.

KONUT BAŞLANGIÇLARI ZİRVEDE
Öte yandan, ABD’de konut başlangıçları, Kasım’da sürpriz biçimde 6 ayın en yüksek seviyesine çıktı. ABD Ticaret Bakanlığı, verilerine göre, konut başlangıçları geçen ay %14.8 artarak yıllıklandırılmış bazda 1,56 milyona çıktı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi 1,36 milyondu. Geleceğe yönelik konut talebini gösteren inşaat izinleri ise 1,46 milyona geriledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu