DünyaEkonomiGenelManşet

ABD konut sektöründe toparlanma yavaşladı

ABD Haziran’da üç ayın zirvesine çıkan konut başlangıçları Temmuz’da yüzde 7 düştü

Ekonomistlerin 1,6 milyonluk konut başlangıcı beklentisi 1,5 milyon olarak gerçekleşti

TEMMUZ’DA 1,5 MİLYON KONUT BAŞLANDICI OLDU… ABD’de konut başlangıçları Temmuz’da yüzde 7 gerileyerek 1 milyon 534 bin oldu. ABD Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, ülkede konut başlangıçları aylık yüzde 7 civarında düşüş kaydederken Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi aylık yüzde 2,6 düşüş olacağı yönündeydi. Konut başlangıçları Temmuz ayında 1,5 milyon civarında olurken piyasanın beklentisi 1 milyon 600 binlik bir konut başlangıcı verisi geleceği yönündeydi. ABD’de konut başlangıçları, Haziran’da yüzde 6,3 artışla 1 milyon 643 bine çıkarak 3 ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

İNŞAAT İZİNLERİ BEKLENTİLERİ GERİDE BIRAKTI… ABD’deki, inşaat izinleri ise Temmuz’da aylık bazda yüzde 2,6 artışla 1 milyon 635 bin seviyesine yükseldi. 3 aylık düşüşün ardından bu dönemde artış gösteren inşaat izinlerine ilişkin piyasa beklentisi, 1 milyon 610 bin olması yönündeydi.

Piyasa beklentilerinin üzerinde artan inşaat izinleri, Haziran’da piyasa beklentisi olan piyasa beklentisi, 1 milyon 700 binin altında gelerek, 1 milyon 594 bin seviyesinde gerçekleşmişti. Ülkede geçen ay inşaat izinleri, yıllık bazda ise yüzde 6’lık artış gösterdi.

KONUT BAŞLANGICI NE DEMEKTİR?

Konut başlangıç verileri; yapımına başlanmış yeni konut inşaatlarının yıllık olarak hesaplanan seviyesini belirlemek amacıyla kullanılıyor. Son ay içerisinde konut aktivitesinin seviyesi inşaat sanayisinin durumunu ve daha yüksek yatırım yapmak için yeterli sermayeye sahip tüketicileri işaret ediyor. Yeni konut aktivitesi talepleri karşılamak için daha fazla çalışanın kiralanması; ham maddeleri satın alan inşaatçılar; kendi evleri için mobilya ve ev aletleri gibi malları satın alan ev sahipleri gibi bir ekonomik dalga etkisi oluşturur. Yukarı yönde bir eğilim ülkenin para biriminde pozitif bir etkiye sahiptir, konut piyasası tüm ekonomi için önde gelen bir ölçektir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu